Aktualno

Dubrovčanin miri EK i Hrvatsku

orsat miljenic

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding sastat će se u srijedu u Bruxellesu s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem kako bi pokušali pronaći kompromis o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj, doznaje se u utorak navečer u Europskoj komisiji.

Reding je u utorak u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o europskome uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te rekla kako očekuje ministra Miljenića u Bruxellesu kako bi razgovarali o hrvatskom zakonu o provedbi europskog uhidbenog naloga, donosi tportal.

Europska komisija je prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tome pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Pročitajte još

OPREZ! Kamena gromada pala na cestu za Bosanku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ČEKAJU NAS VRUĆINE, PA ‘SUMMERKILLER’ Evo kada možemo očekivati zahlađenje

Dulist