Kultura

Dubrovčanin dirigira Šibenčanima i pobire ovacije

Zatvaranje Pozno ljeto
Dubrovnik, 26.08.2016. 4. Medjunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto Otvorenje Festivala uz program U susret buducnosti DSO, dirigent Christoph Campestrini i pijanist Yuri Favorin

S nedavno održanog drugog Međunarodnog zbornog natjecanja “Aurora cantat” u Karlovcu, maestro Ivo Lise, jedan od najmlađih dirigenata u povijesti Šibenskog pjevačkog društva “Kolo”, vratio se s trostrukim zlatom. Njegovo je “Kolo” osvojilo prvo mjesto u svojoj kategoriji, vodička klapa “Oršulice” (čiji je voditelj) vinula se također na pobjedničko prijestolje, a Lise je proglašem najboljim dirigentom prestižne manifestacije, piše Šibenski.

Veliki uspjeh rođenog Dubrovčanina sa šibenskom adresom, profesora violine i pročelnika Gudačkog odsjeka Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, svakako je direktan povod “gostovanja” maestra u našoj rubrici. Indirektnih se može naći koliko hoćete jer se Lise, iako tek 36-godišnjak, još za vrijeme studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji “kalio” kao voditelj klapa iz Zagreba, Vrbovca i Siska. Već tada je osvajao nagrade na festivalima u Omišu i Kaštelima, a kada se sa suprugom Zrinkom doselio u Šibenik, u ljeto 2007. odmah je počeo suradnju sa ženskom klapom “Oršulice”.

Kako se dobar glas odmah pročuje, Lisi nije trebalo dugo da se poveže i s vodičkim muškim klapašima – “Bunarima” i “Godimentima”, pa s Mješovitim zborom “Lira”, s mješovitom klapom “Kanela” iz Biograda i muškom klapom “Cima” iz Šibenika. U međuvremenu je dobio i posao u Glazbenoj školi Ivana Lukačića, a s njim i vođenje Gradskog komornog orkestra. Sve je, veli, stizao iako su neke probe, naročito Komornog orkestra, znale početi i u 22.30, a završiti u pola noći.

– Poziv iz “Kola” dobio sam prije četiri-pet godina, ali stvarno sam bio prezauzet i u toj fazi sam osjećao kako još uvijek nije sazrelo vrijeme za tu odgovornu zadaću. Kad su me ponovno pozvali u rujnu prošle godine – nisam dvojio. Posložile su se kockice, stekao sam dodatno iskustvo i osjetio sam da je to pravi trenutak. Valjalo je još s Mješovitim zborom “Lira” odraditi božićni koncert i tako sam sredinom siječnja došao u “Kolo”.

Bio sam svjestan činjenice da je riječ o svojevrsnom simbolu Šibenika, zboru koji će uskoro obilježiti 120 godina djelovanja, te da se bilo kojem obliku suradnje s takvom institucijom treba pristupiti s uvažavanjem i poštovanjem. Iskreno, nisam ni znao što me čeka, ali već je prva proba razbila sve nedoumice. Jednostavno smo međusobno “kliknuli”. Vidio sam po licima “kolaša” da su zadovoljni, a i ja sam se, kao dirigent, osjetio slobodnim, osjetio sam da s njima mogu biti onaj istinski ja – otkriva Lise.

Za prvo mjesto na “Aurori cantat” kaže kako je plod zajedničkog rada, lijepog i konstruktivnog ozračja u kojemu svatko daje svoj maksimum. Nakon nepunih šest mjeseci svoje “kolaše”, veli, još upoznaje i kao pjevače i kao ljude. Zato mu je prvo zajedničko putovanje u Karlovac bilo toliko dragocjeno.

– Dirigentska palica “Kola” dirigentu je isto što i vozaču ključevi cadillaca. Svjesni ste da imate vrhunski materijal s kojim se mogu postići vrhunski rezultati – zaključuje Lise.

Za kraj tek da pripomenemo kako će “Kolo” na tvrđavi “Barone” nastupiti već 14. srpnja, a tri dana poslije pjevat će i u Drnišu. Ljetnu sezonu na Tvrđavi sv. Mihovila, i to uoči Dana grada i blagdana sv. Mihovila, zatvorit će koncertnom izvedbom prve hrvatske rock opere “Gubec-beg”. Što reći nego – bravo maestro, bravo “Kolo”!

 

FOTO: Ilustracija

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist