Hrvatska

DUBROVČANI O OBVEZNOM VOJNOM ROKU Dobro, pohvalno, bitno! To nam je građanska dužnost!

gradjani vojni rok naslovna

Sada kada je poznato da će obvezni vojni rok početi 1. siječnja 2025. te da će trajati dva mjeseca, pitali smo nekolicinu naših sugrađana za mišljenje.

teo andric

—Zadovoljan sam i sretan što će se ponovno uvest vojni rok u Hrvatsku. Dovoljno sam star i dovoljno sam prošao, na kraju i Domovinski rat. Bio sam svjestan koliko je bitno da u slučaju ugroze naši mladići imaju barem neka osnovna znanja o ratu. Naravno, rat je većini mladića danas poznat po Rambo i ratnim filmovima, međutim to nema veze u stvarnosti s time. To je nešto sasvim drugo gdje treba biti spreman stručno, fizički i psihički. Znanje vam nitko ne može oduzet. Ako nemate određena znanja, niste od koristi ni sebi niti nekome drugome. Bio sam u jednoj američkoj vojnoj školi, gdje sam došao kao hrvatski vojnik i bio sam ‘top topova’. Bilo nas je iz svih krajeva svijeta, ali kad ste rekli da ste hrvatski vojnik to je značilo ‘vrh vrhova’. Nažalost, dolaskom Joza Radoša za ministra obrane, čovjek je uspio u par mjeseci cijelu tu priču srušit i nakon godinu dana nitko nije znao za hrvatskog vojnika. Ili smo postali nebitni– rekao je Teo Andrić koji se osvrnuo i na ustavnu dilemu:
—Ako čovjek živi u Hrvatskoj, može se pisati po religiji i nacionalnosti kako hoće, ali je hrvatski državljanin. Ako je hrvatski državljanin onda je u slučaju ugroze dužan, kao i svi mi, služit toj državi i braniti je. Isto kao i Božić, on je u Hrvatskoj proglašen blagdanom svih Hrvata. Prema tome, oni koji žive u Hrvatskoj mogu bit druge religije i nacionalnosti, ali kao državljanin je dužan poštovat zakone Republike Hrvatske ako misli tu živjeti – zaključio je Andrić.

bruno di ceglie

—Smatram da je to pohvalno i veoma dobro. Po mome mišljenju rok bi trebao trajati više od dva mjeseca. S obzirom na situaciju koja je u našem okruženju danas, rok bi trebao trajati barem šest mjeseci – kazao je Di Ceglie, a za strane državljane Hrvatske kratko i jasno je prokomentirao: ‘Ako poštuju Republiku Hrvatsku i uživaju u blagodatima nje onda moraju pristupiti vojnom roku’ – rekao nam je Bruno Di Ceglie.

marko mujan

—Drago mi je da se uveo vojni rok, ali smatram da je polaznicima potrebno i predznanje. Mislim na obrazovnu stranu, potrebno je tu teorije naučiti i onda to spojiti s praktičnim dijelom. Uvesti predmete u škole – rekao je Marko Mujan te prokomentirao ustavnu dilemu.
—Ako su hrvatski državljani, dužni su služiti vojni rok svojoj zemlji. Onaj koji ima dvojno državljanstvo po meni ima pravo birat. Ako je netko srpskog ili australskog državljanstva, može birati gdje će, ali ga mora odslužiti. A ako u njegovoj zemlji nema vojnog roka, onda to treba obaviti tamo gdje ima – zaključio je.

Pročitajte još

MORH RAZRIJEŠIO DILEMU Srbi i ostali s dvojnim državljanstvom oslobađaju se obveze služenja vojnog roka ako…

Ivana Mijić Vulinović

‘PINNA NOBILIS’ Pronađeno je pet juvenilnih jedinki plemenite periske

Dulist

Osobe s invaliditetom još uvijek čekaju na rješenja o inkluzivnom dodatku, osam mjeseci nakon stupanja Zakona na snagu

Dulist