Aktualno

Dubrovčani na FB-u: Smanjimo broj cruisera

fb cruiseri

Prošlog je tjedna na Facebooku osvanula nova grupa koju je osnovala skupina Dubrovčana, a koja traži da se smanji broj kruzera koji dolaze u Dubrovnik.

Na ovoj društvenoj mreži navodi se kako, "ništa ne fali klasičnom turizmu u koji bi se uklapao i manji broj kruzera". Grupa "Smanjimo broj kruzera“ (Dubrovnik: Reduce the number of Cruisers) osnovana je 19. listopada i broji 170 članova.

"Zamalo se ponovilo potapanje Costinog cruisera – Costa Favolosa, umalo je srušila kompleks Isusovačkog samostana u Dubrovniku. Brodovi na kružnim putovanjima prolaze toliko blizu starog grada u zidinama da je i ovog puta tragedija bila skoro neizbježna", napisala je jedna članica na zidu grupe.

Drugi pak spominju istraživanje dr. sc. Hrvoja Carića sa zagrebačkog Instituta za turizam, koji je za 2010. godinu izračunao da su kruzeri Hrvatskoj donijeli 53, a odnijeli 338 milijuna eura. U istraživanju je Carić izračunao sanaciju zagađenjaokoliša koju uzrokuju kruzeri sa zaradom koju donose.

"Ovakav turizam uništava život u gradovima kao što su Venecija, a pogotovo u onima koji su mali kao što je Dubrovnik. Lako je živjeti izvan zidina i pričati da od ovoga svi imaju koristi. Nemaju. A mnogi imaju štete. Ništa ne fali klasičnom turizmu u koji bi se uklapao i manji broj kruzera, s manjim brojem putnika. Veći broj građana bi bio na dobitku i zadovoljan", napisala je jedna članica grupe.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] KONCERT UZ DAN POBJEDE Pogledajte tko je sve slušao sjajne izvedbe ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

[VIDEO] IZNAD KNINA Pogled iz kokpita aviona Rafale i Mig-21

Dulist

TRAŽI SE DONOR! Dječak iz Vukovara boluje od leukemije

Dulist