Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Mara Bergam Kamenar: Novinarstvo je na maloj pauzi, vrijeme sam posvetila kćeri

Mara Bergam Kamenar 2

Mara Bergam Kamenar je nakon završene srednje škole upisala fakultet u Zagrebu, gdje je već, s povremenim selidbama, desetak godina. Iako, bio joj je plan završiti fakultet i vratiti se u Dubrovnik, za vrijeme studiranja planovi su se počeli lagano mijenjati. Dok je studirala, radila je u medijima pa tako i na televiziji. Nešto malo kasnije su krenule selidbe izvan Zagreba, a za sve je ‘kriv’, kako kaže, njen suprug.

—Upravo zbog njegovog nogometa prva selidba je bila u Osijek. Nisam nikad prije bila u gradu na Dravi i moram priznati da mi je bilo lijepo, ali kako je sport nepredvidiv nakon svega smo se preselili u Litvu, u Vilnius. Ne mogu vam opisati koliko sam ostala oduševljena Vilniusom. Ljudi su dosta povučeni, nisu topli kao naši. Vrijeme nije idealno za život, ali svemu se nakon nekog vremena prilagodite. Dosta je hladno, tmurno, a sunca slabo na vidiku. Često smo znali posjetiti malo mjesto pokraj Vilniusa koje se zove Trakai. Grad na vodi, okružen s nekoliko jezera, a najpoznatiji simbol grada je stari dvorac na jezeru unutar kojeg se tijekom ljeta odvijaju koncerti i festivali. U blizini imaju farmu s ljamama gdje ih možete hraniti, što je djeci najzanimljivije – naglasila je.

Nakon Vilniusa – Eger

Nakon Vilniusa, uslijedila im je nova destinacija. Preselili su se u Mađarsku, u Eger i to baš za vrijeme najveće karantene zbog koronavirusa.

—Smjeli ste boraviti na otvorenom do 19 sati, a nakon toga je slijedio policijski sat kojeg ako niste poštivali neizbježno bi vas kaznili. Nakon nekog vremena mjere su počele biti nešto blaže, pa je stanovnicima omogućeno druženje u kafićima i restoranima. Nisam baš neka šutljiva osoba, volim dosta pričati (smijeh), pa sam upoznala domaće ljude, Mađare, koji su, kada su čuli da dolazim iz Hrvatske ili točnije iz Dubrovnika, bili oduševljeni budući da ih je Dubrovnik odmah asocirao na vaterpolo. U Egeru imaju jak vaterpolski klub – rekla je. Nakon Egera, nogometni put ih je odveo u Mostar.

— Suprug je donedavno igrao za HŠK Zrinjski gdje je proveo dvije jako uspješne sezone. Posebno je uspješna bila ova sezona kada se osvojila ‘dupla kruna’, odnosno kup i prvenstvo. U Mostaru smo imali divne i srdačne susjede, s nekim svojim posebnim ritualima za jutarnju kavu, pogotovo vikendom. Tko se prvi probudi, spusti se ispod zgrade na kavu i dočekuje ostale. Družili bismo se uz kavu i priču – naglasila je. Trenutno su doma, u Zagrebu. Počela je pauza nakon koje za njih vjerojatno slijedi nova selidba.

—Suprugu je istekao ugovor i vratili smo se kući u Zagreb. Tu je naš dom. Svoje vrijeme posvetila sam obitelji. Najviše vremena provodim s obitelji, a najviše sam se posvetila našoj malenoj kćeri. Uživamo u svakom trenutku provedenom s njom – ističe.

Mara Bergam Kamenar 1Poseban dan

Dubrovnik je njen rodni grad, dom u kojem je odrasla, učila se životu, stekla prva prijateljstva i prve ljubavi.

—Najviše mi nedostaju običaji Badnjeg dana u Dubrovniku. Jutarnja šetnja Stradunom, čestitanje, nazdravljanje, po tradiciji ručak s obitelji i naravno, neizostavna kolenda. To se nigdje ne može doživjeti kao kod nas u Gradu. Posebna je to čar i toplina. Najviše volim posjećivati svoj kvart Lapad. Tamo sam odrasla i družila se sa svojim prijateljima – kazala je. Također, prisjetila se da je veliki dio svog djetinjstva pratila vaterpolske utakmice sa svojim prijateljima.

—To nam je bio jedan od običaja. U bijelim majicama ići na utakmice i navijati za našega Juga. To su bila neka malo drukčija vremena, s više druženja, a manje pametnih telefona, interneta i slično. Redovito pratim i danas rado pogledam utakmice, ali pružam podršku i VK Medveščaku za kojeg uz studiranje trenutno igra brat.

‘Non stop sam bila na terenu’

Bergam Kamenar sudjelovala je u natjecanjima ljepote, među ostalim i kao organizatorica.

—Zadnje sam sudjelovala na humanitarnoj reviji City Modus u Zagrebu. Kada sam zatrudnjela i rodila, to mi nije bilo na prvom mjestu. Ali
svijet ljepote je uvijek ostao negdje u meni i kada god mi se pruži prilika i dopusti vrijeme uvijek pomognem kolegicama iz modnih agencija, a najviše u pronalasku novih lica koja se žele okušati u modelingu. Za mene je modeling jedno lijepo i veliko iskustvo koje sam probala kao nešto mlađa – naglasila je.

Kako je i spomenula, tijekom života u Zagrebu, radila je i djelovala kao novinarka u raznim medijima.

—Novinarstvo je trenutno, mogu reći, na maloj pauzi. Dinamičan je to posao, bez odmora. Znate i sami. U novinarstvu sam bila za vrijeme zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i moje radno vrijeme je bilo doslovno od jutra do sutra. Televizija za koju sam radila konstantno je pratila gradonačelnika, a s njime su tereni bili po cijeli dan i po cijelom gradu Zagrebu, bez obzira na vremenske uvjete. Non stop sam bila na terenu, za vrijeme poplava, kiša i najvećih vrućina. To je posao bez određenog radnog vremena. Znala sam koliko posla me čeka, ali jednostavno, kada ste u tome, vrijeme vam leti… Ima ponuda za povratak, ali još ću vidjeti. Sada je vrijeme posvećeno kćerkici. Iako sam na pauzi i dalje sve pratim. Dapače, javljam bivšim kolegama uvijek kada imam informaciju, kada se nešto sprema ili događa – dodala je naša sugovornica, Dubrovkinja izvan Grada.

Hoće li se vratiti u Dubrovnik, kaže: ‘Mislila sam da ne postoje teška pitanja, ali izgleda da je ovo teško za odgovoriti. Ne znam gdje sam sutra. Samo mogu reći kako nikad ne znaš što ti život piše i donosi. Svakako, to je moj Grad i volim ga!’.

Foto Privatna arhiva

Pročitajte još

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist