Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] LUCIJAN SELMANI Život u Londonu lakši je uz druženje s ljudima iz Grada

Lucijan Selmani

Lucijan Selmani svoju sreću je pronašao u glavnom gradu Velike Britanije – Londonu. Trenutno ovaj 25-godišnjak, gost naše rubrike ‘Dubrovčani izvan Grada’ radi za Nizozemsku tvrtku Moon Eye Productions koja je idejno osmislila i provela projekt u sklopu muzeja BBC Earth Experience na kojem radi kao – venue enginner, odnosno kao osoba zadužena za održavanje i lijepi izgled prostora. BBC Earth Experience, novi muzej u Londonu otvoren je 30. ožujka, nakon četiri godine koje su protekle od početne ideje da se doživljaj čarobne prirode i svijeta oko nas, ‘s kauča’ prebaci u muzejski izložbeni prostor, uz prilagođenu naraciju Sir Davida Attenborougha.
—Moja zadaća je nadgledanje čitavog izložbenog dijela objekta vezano uz tehničku stranu s naglaskom na audio vizualno područje. Moj tim i ja nadgledamo i održavamo opremu koja reproducira sliku, zvuk i svijetlo, a sve to kako bi se postigao jedan genijalan doživljaj – govori Selmani, koji je ponudu za posao primijetio na LinkedInu, nakon čega je ispunio obrazac i poslao svoj životopis. Intervju se održao u prvom mjesecu, a baš na Svetog Vlaha dobio je e-mail u kojem je pisalo da je primljen.

Studentski dani
No, Lucijan je i svoje studentske dane proveo u Engleskoj, gdje je studirao audio snimanje. Takav smjer ne postoji u Hrvatskoj, što znači da je ograničeno obrazovanje u području više zvukovne naobrazbe.
—Pohađao sam University of Heartfordshire, smjer Audio Recording and Enginnering. Nešto slično u Hrvatskoj baš i ne postoji, jako slabo smo razvijeni u području više zvukovne naobrazbe. Jedino za što sam čuo, a da je slično mom smjeru, jest MPA – Akademija glazbene produkcije, koja djeluje više kao neki tečaj, što je odlična baza za neku višu naobrazbu u području glazbe i zvuka uopće – ističe Selmani, navodeći dalje kako je izabrao studij u Velikoj Britaniji iz više razloga. Najveća prednost je bila poznavanje jezika, a kao student iz Europe dobio je na jednostavan način studentski kredit. Studiranje u Londonu izdvaja kao nešto što ga je ispunjavalo, a u svakom predavanju i novom iskustvu je uživao.
— Studiranje mi nije bilo prezahtjevno, dapače, uživao sam u svakom predavanju i novom iskustvu tijekom praktičnog rada. Veći problem je bio lockdown koji je nastupio u drugoj polovici moje druge akademske godine i trajao sve do završetka studija. Na smjeru smo prošli mnogo toga; od teorije i izrade pojedine opreme (mikrofona, pojačala, zvučnika…), dizajna zvuka, recording studija, sve do live eventova i menadžmenta – naglašava Selmani i prisjeća se početaka i samog dolaska u novu državu.

Prilagodiš se s vremenom
—U početku je bilo teško, ali s vremenom se prilagodiš običajima i kulturi. Najveća prednost je mogućnost napredovanja, stjecanja iskustva i novih poznanstava. To sam najviše naučio tijekom svog rada, prvo za The Albany i sada na projektu BBC Earth Experience. Najveći nedostatak mi je manjak sunčanih dana. Kao tipični Mediteranac naviknuo sam se da je vrijeme većinom lijepo i da me može uhvatit fjaka. Ovdje je sve jako ubrzano, nekad i prebrzo – ističe Selmani, navodeći dalje kako je ravnoteža ipak postignuta. Velika prednost života u Londonu je i prisustvo domaćih ljudi iz Grada – ‘cijelo jedno susjedstvo s Konala’. Većina poznanika je pohađala isti fakultet, ali različite smjerove, primjerice, modni dizajn, arhitekturu, povijest… Takvo društvo pomoglo mu je da upozna i druge ljude.
—Velika većina tog društva je pohađala isti fakultet, ali druge smjerove npr. modni dizajn, arhitekturu, povijest… Takvo društvo jako puno znači jer poznamo jedni druge, imamo slične navike, pa i neke hobije. Ipak, nismo se zatvorili u taj naš krug nego upoznajemo i druge ljude s kojima se družimo i stvaramo neke nove poslovne projekte i ideje – govori Selmani, ističući kako je London izrazito skup grad, koji nudi brojne prednosti studentima.
—London je jako skup grad, pogotovo smještaj i hrana. Pozitivna strana Londona je da nudi sve što ti treba i da to možeš kupiti na svakome kantunu. Studenti ovdje imaju brojne beneficije, besplatne ulaze u kulturne ustanove, popuste na hranu, piće, kupnju robe… Transport je jeftin kad si student u Engleskoj. Fakulteti organiziraju mnogo meetinga i seminara s velikim kompanijama i iskusnim profesionalcima – objašnjava nam Lucijan i ističe kako je upravo na jednom takvom seminaru upoznao i neke, sada već kolege, s kojima radi na projektu za BBC.

selmani BBCEarthExperience 3

BBC Earth Experience
Posao koji radi je stresan i zna biti jako nepredvidljiv. S obzirom da je njegov posao pilot projekt, osjeća određenu odgovornost i pritisak. Radi kao stalni zaposlenik s punom satnicom. Ponekad radni dani traju i po 12 ili više sati kako bi njegova ekipa uklonila problem, koji se tijekom live showa, odnosno događaja uživo ne može ukloniti.
—Meni je ovo ispala super prilika kako bih pokazao i proširio svoje znanje koje sam stekao tijekom studija i prijašnjih poslova. Stvorio sam cijeli jedan sustav kako bi se mogao pratiti rad, otkriti kvar i popraviti pojedine jedinice. Time smo pojednostavili posao firmama koje dolaze izvan UK, te smanjili financijske troškove vezano uz njihova putovanja i smještaj. Ovaj ušteđeni novac koristimo za nadogradnju našeg sustava kako bi on bio brži, bolji i sigurniji, što svakako diže kvalitetu doživljaja, te time privlači sve više publike – naglašava Selmani, koji je vrlo zadovoljan svojim poslom, koji mu pruža priliku napredovati u području koje ga zanima. Svoje slobodno vrijeme provodi izvan kuće po parkovima, a često putuje i u okolne gradove u blizini Londona. Često odlazi na koncerte, izložbe, a osobito voli pratiti raznovrsna događanja uživo. Trening, plivanje i ‘basket’ su neizostavni dio njegove fizičke aktivnosti, a kada stigne, svira saksofon i snima beat – ritam.

Brexit kao glavna prekretnica ostanka
Brexit izdvaja kao glavnu prekretnicu ostanka u Londonu. Naime, nakon što je dobio pre-settelment status koji mu je omogućio rad, život i korištenje svih javnih institucija jednako kao i za sve s UK putovnicom, jednostavno je osjetio da to mora iskoristiti. Također, odlaskom velikog broja kvalitetne radne snage, zbog neispunjenih uvjeta za ostanak i rad, otvorilo se mnogo prilika za raditi.
—Plan mi je bio prepustiti to sve nekoj sudbini pa što bude – bit će. U jednom razdoblju bih se volio vratiti u Hrvatsku, ali sada dok sam još uvijek mlad i imam force, želim poboljšati i proširiti svoje znanje i poznanstva – objašnjava nam Lucijan, koji ističe kako mu ipak prifali Grad.
—Da, prifali mi obitelj, prijatelji i poć se prošetat kroz Grad, poć na Danče ili samo se otisnuti s barkom iza Lokruma – naglašava Selmani, koji je mudro istaknuo za kraj kako treba biti hrabar i odgovoran prema svemu što radiš, zbog čega će te društvo cijeniti.
—Mislim da život trebamo osmisliti sami najbolje što znamo i umijemo. Strah je prisutan, ali trud i rad uvijek donesu rezultate. Mislim da treba biti hrabar i odgovoran prema svemu što činiš. Svako društvo to cijeni – zaključuje simpatični Lucijan Selmani, naš Dubrovčanin izvan grada, koji je svoju sreću pronašao u Londonu.

Karmen Maškarić
Foto Lucijan Selmani/ Privatna arhiva

Pročitajte još

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist