AktualnoUrednički izbor

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Ivana Blažević o radu za Netflix, Disney…

Du izvan Du Blazevic 5

Ivana Blažević 24-godišnjakinja je koja je svoj život pronašla u glavnom gradu Velike Britanije – Londonu. Dje­tinjstvo je provela na Zvekovici, a zavr­šila je sveučilište University of Hertfor­dshire, smjer modni dizajn. Oduvijek ju je zanimala umjetnost te se radi toga i odlučila za srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Kroz srednjoškolsko razdoblje, počela se zanimati za modnu industriju, crtati u slobodno vrijeme svoje kreacije i tako shvatila da je to zapravo ono čime se želi baviti u budućnosti. Za ovotjedne ‘Dubrovačne izvan Grada’ ispričala nam je zašto se i kako odlučila za smjer modnog dizajna, ali i kako je započela svoj put izvan Lijepe naše.

— U zadnjem razredu srednje škole sam otišla u London na razgledavanje sveučilišta i Hertfordshire mi se uči­nio najboljim te sam se stoga prijavila i krenula u te vode. Velika Britanija me je oduvijek privlačila, još od osnovne škole. Želja mi je bila upisati modni dizajn, ali u Hrvatskoj nisam pronašla ono što tražim – ističe Blažević, kojoj je san bio otići na fakultet u inozemstvo. Velika potpora roditelja je pridonijela tome da se odvaži na takav pothvat, što je ujedno bio njezin početak izlaza iz vlastite ‘komfort zone’.

Du izvan Du Blazevic 7

Studentski dani
Studij modnog dizajna je trogodišnji, a sastojao se od četiri predmeta. Od toga su tri stručna, koja uključuju crtanje, dizajniranje, krojenje, šivanje te jedan teorijski predmet iz povijesti mode.

— Na satu predavanja nam se poka­zala nova tehnika šivanja koju potom primjenjujemo na praktičnom radu taj dan. Projekti, suradnje, izložbe i natjecanja, koja su sastavni dio svakog semestra su me potakli da pronađem svoj stil kao dizajner – naglasila je Bla­žević, navodeći dalje koliko joj se bilo teško naviknuti na život u Londonu prilikom dolaska na studij.

— U početku se činilo vrlo zahtjevno prilagoditi se načinu života na studiju, ali generacija Dubrovčana koja je pret­hodila nam je u tome uvelike pomogla. Iako nam društvo od doma pruža osje­ćaj sigurnosti u novoj sredini, upozna­vanje novih ljudi iz cijeloga svijeta je neprocjenjivo iskustvo, prilikom kojeg sam stekla životne prijatelje – objaš­njava nam Blažević.

Du izvan Du Blazevic 2
London je poznat kao izrazito skupi grad, što nam je potvrdila i Ivana. Sre­ćom, postoji kredit za studente izvan Velike Britanije, a samo studiranje u Londonu izdvaja kao nešto što ju je ispunjavalo, a u svakom predavanju i novom iskustvu je uživala.

— London kao grad je toliko skup. Postoji šala da se i disanje naplaćuje. Engleska nudi kredit za studiranje, no u to nije uključen smještaj ni džeparac za razliku od domaćih studenata kojima je uglavnom sve plaćeno. Jedino što mi je nedostajalo tijekom studiranja su obi­telj, prijatelji i sunce, što vrijedi i danas – govori nam Ivana, koja ističe kako se druženje s najbližima redovito nado­knađivalo tijekom zimskih i ljetnih pra­znika, a što danas nije slučaj, s obzirom na to da doma uspije doći tek na deset do mjesec dana godišnje.

Filmska industrija
Ivana je trenutno zaposlena u filmskoj industriji pod TA produkcijom, a zadu­žena je za kostimografiju. Rad s ljudima i mijenjanje okoline izrazito odgovara njezinoj osobnosti, što joj upravo i donosi ovaj dinamični posao.

— Da je put bio lagan, nije, i da je posao lagan, nije. Projektni ugovori mogu trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno koliko se snima određeni film ili serija. Mije­njanje okruženja kroz rad s novim ljudima, na novim mjestima mi jako paše. Dozvolu za posao sam dobila još na fakultetu jer sam radila posao na pola radnog vremena i stekla ‘pre-settlement’ status, odnosno pri­vremeni boravak prije Brexita, koji je omogućio zatim trajni boravak u UK – objašnjava Blažević, koja smatra kako je imala povlasticu dobitka radne vize u Velikoj Britaniji. Trenutno je jako teško ljudima iz Hrvatske doći i raditi jer kompanija osobno treba zatražiti izdavanje radne vize za radnika.

Du izvan Du Blazevic 6

— Vjerujem da smo jedna od zadnjih, ako ne i zadnja generacija koja je imala povlasticu dobitka radne vize u UK. Zaposlena sam od studenog 2020., ali u filmskoj produkciji radim od prošle godine. Prijava je različita za ostale poslove i ovu specifičnu industriju, bar iz mog iskustva. Prilikom aplici­ranja za posao uvijek se prilaže kod radne dozvole, a ugovori o poslu su svugdje drukčiji – ističe Blažević, isti­čući kako je zadovoljna jer je ovaj posao ispunjava.

U svaki projekt ulazi kao u novu avanturu i priliku za ostvarivanje novih poznanstava. Također, dobila je priliku raditi na velikim filmovima i serijama te s velikim kompanijama.

— Dobila sam priliku raditi na veli­kim filmovima, serijama kao što je ‘Witcher’ i s velikim kompanijama kao što su Netflix, Channel 4, BBC, Ama­zon, a trenutno radim za Disney. Radno vrijeme nije fiksno, ali uglavnom je od 10 do 12 sati u što nije uračunat put do posla koji zna trajati od sat do dva – naglašava nam Ivana, čiji je posao iznimno stresan kada se zareda više zahtjevnih dana. Posao olakšava osigu­rana hrana – doručak, ručak, neogra­ničene količine kave, sokova, slastica i grickalica.

Slobodno vrijeme provodi kvalitetno s prijateljima, kako u prirodi, tako i u centru Londona, a ponekad i u dru­gim gradovima. U slučaju dužeg raz­doblja slobodnih dana, hvata prvi let za Dubrovnik.

— Naravno da mi nedostaje Grad i u nekoj daljnjoj budućnosti bih se vratila, ali trenutno se gradim u novom poslu. Ostati živjeti ovdje je bio veliki potez i u bliskoj budućnosti vjerujem da ću i dalje biti tu gdje jesam – ističe Blažević, koju iznimno veseli što joj svaka godina donosi nešto novo i uzbudljivo. Pred­nost života u Londonu je bogati sadržaj za mlade, ali i njegova dostupnost na svakom koraku.

— Život izvan Lijepe naše nije stra­šan, samo treba biti snalažljiv, otvoren za prihvaćanje nove kulture i stvaranje novih navika u svakodnevnom životu, čak i ako to znači odreći se trosatnih kava na suncu… Teško je, ali nije nemo­guće. Ima nas puno koji smo uspjeli u inozemstvu, što je dokaz da se stvarno može – zaključuje naša sjajna ‘Dubrov­kinja izvan grada’ Ivana Blažević, koja je svoje snove iz djetinjstva ostvarila u glavnom gradu Engleske.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist