Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] ANE MLJEĆKA Naši iseljenici su najbolji ambasadori Hrvatske

ane mljecka00

Jedna žena, jedan otok i jedna neraskidiva veza, ili u prijevodu – Ane Stražičić Rodriguez, znana kao Ane Mljećka i njen voljeni, rodni Mljet. Iako već četrdeset godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, njena ljubav prema domovini ne jenjava i svakim danom biva sve veća i izraženija. Za Anu će se reći kako je jedna prava promotorica Lijepe naše. I s punim pravom taj naziv i zaslužuje. Jer, sve što je dosad radila, a kako bi proširila lijepu riječ o svom Mljetu i Hrvatskoj, radila je s puno ljubavi, truda i – volonterski. Na tome joj odmah na početku – veliko hvala.

‘Osobna slobodica’
Već na samom početku našeg razgovora imali smo osjećaj kako razgovaramo s osobom koju znamo već ‘sto godina’. Priča nam kako je u Sjedinjene Američke Države došla 80-ih godina prošlog stoljeća. Jer, kako kaže, dodijalo joj je ‘sve i svatko’.

—Želja mi je bila poći u Ameriku za mojom osobnom slobodicom – rekla je kroz smijeh. Kroz sve ove godine velika potpora bio joj je suprug Luis. No, iskreno će reći kako je njen suprug shvatio taj njen entuzijazam i ljubav za Hrvatsku.

—Sve dok nije posjetio Hrvatsku u 1996. godini. Došli smo prvo u Konavle kod mojih prijatelja Divizića i Mekiša koji su nam pokazali koliko svega su razrušili, spalili i opljačkali srbo-crnogorski četnici i JNA za vrijeme Domovinskog rata. Tada je sve shvatio. I rekao mi je da sve što budem radila za Hrvatsku, da će mi uvijek pomoći i biti potpora. Stvarno, ako ljudi nemaju potporu u svemu što čine, ne mogu puno toga postići.

ane mljecka 54
Ane i suprug Luis

Dva mjeseca slobodno
Za veliko hrvatsko srce puno ljubavi, zahvalna je majci Zdravki i pokojnom ocu Iliji Mišu Stražičiću po kome su joj djeca dobila ime.
—Moja se kći zove Michelle Ramonita, a sin je Alberto Ilija. Ponosno nose i oba prezimena. Smatram da treba počastiti i jednu i drugu stranu – naglasila je. Trenutno živi u gradu Mahwah, u New Jerseyju koji je udaljen sat vremena vožnje od Manhattana. Inače je kuharica u školskoj kafeteriji u školi koju su i njena djeca pohađala.

ane mljecka 47
Djeca Michelle Ramonita i Alberto Ilija

—To mi je bio idealan posao kad su djeca bila u školi. Također, to je jedini posao za koji mogu dobiti dva mjeseca slobodno kako bih otišla u Lijepu našu. Mljet, Dubrovnik i Hrvatska, moje su srce, i moja duša – govori nam. Upravo je o Ani i njenom životu te ljubavi prema Mljetu prošlog ljeta sniman HRT-ov dokumentarac radnoga naslova ‘Ane Mljećka’ čija je premijera planirana u kolovozu 2022. godine. U dokumetarcu se među ostalim ističe posebno i tradicija koja povezuje Anu i Jedriličarski Klub Orsan koji za vrijeme Južnodalmatinske regate dolaze ispod bora na taracu roditeljske kuće u Pomeni.
—Otkad regata postoji, već 48 godina, moji roditelji su počeli s dobrodošlicom, a ja sam na uzajamno veselje nastavila.

ane mljecka 23

Humanitarne akcije
Često se upusti u organizaciju događaja koji okupe Hrvate u New Yorku s ciljem promoviranja Mljeta, Dubrovnika, Hrvatske ili organizaciji humanitarne pomoći, a pomaže i drugima pri organizaciji.

—Smatram da se svi moramo zapitati što možemo učiniti za našu Domovinu Hrvatsku bez obzira gdje živimo. Prošle godine održana je jedna festa u Restoranu Dubrovnik, čiji je vlasnik Lopuđanin Željko Tomić te smo promovirali hrvatska vina, a jednu malu donaciju smo dali za podršku humanitarnom radu grupe ‘Tata je tata’. U hrvatskoj zajednici u New Yorku imali smo dosad puno raznih fundraisinga za pomoć gdje treba, kao na primjer za djecu koja se dođu liječiti u Sjedinjene Američke Države, kao i za ljude koji se nađu u nevolji, za potresom zahvaćena područja, ne samo u Americi ili Hrvatskoj nego svugdje u svijetu. Također, sjećam se da je jedan naš pomorac iz Dubrovnika završio u bolnici u SAD-u, bio je u teškoj situaciji te smo odlučili skupiti nešto novaca i pomoći njegovoj supruzi – naglasila je Mljećka.

ane mljecka 28

Festa sv. Vlaha ima posebno mjesto u njenom srcu, kao i u srcima svih Dubrovčana koji žive izvan Grada. Ane ističe kako svaka dubrovačka kuća ima barjak sv. Vlaha. Festu u SAD-u organiziraju tri kluba – Klub Dubrovnik u New Yorku, istoimeni klub u Chicagu te Libertas Foundation u Los Angelesu i u San Franciscu, u Watsonvilleu gdje najviše Dubrovčana i živi.

—To je ‘dan ki dohodi nami jednom na godište’. Jako sam emotivna kad pričam o ovomu. Kad se učini Festa sv. Vlaha pa to je festa nad festama! Imamo i festanjule, obavezno se pjeva Himna sv. Vlaha i recitira Himna slobodi i bala se linđo. Ne okupe se samo Dubrovčani, već dovedemo i naše prijatelje. Sve nas je manje, nažalost. Svi se trude, ali nije lako uvijek sve organizirati. Inače, ne pripadam nikakvih klubovima, ali svugdje pomažem, gdje god mogu, na bilo koji način. Uključena sam u hrvatsku zajednicu u New Yorku koja broji preko 10 tisuća obitelji. Za nas je važno mjesto okupljanja Hrvatski centar u New Yorku. Riječ je o centru u sklopu Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela. Bitan je i rad Hrvatskog kulturnog društva Kardinal Stepinac koji je zadužen za održavanje hrvatskih piknika na Hrvatskoj Zemlji u New Jerseyu – ističe nam.

ane mljecka 52

Inače, njena djeca su redovito nastupala, balala linđo i pjevala na svim događanjima na kojima su se okupljali Dubrovčani. Zanimljivo je kako je njena kći studirala u Dubrovniku na RIT-u. Tijekom tijekom svih godina što je živjela u Dubrovniku i na Mljetu, išla je na Festu sv. Vlaha u mljetskoj nošnji.

—Moramo čuvati našu kulturu, našu tradiciju, naš jezik i posebno naučiti našu djecu o hrvatskoj povijesti. Ako to ne budemo radili, bit će Hrvatske, ali bez Hrvata, bez hrvatske nacije jer će im drugi krojiti budućnost. Odgojila sam svoju djecu i u hrvatskom duhu. Ako ih nema tko doma učiti, neće zasigurno nitko drugi. Govore tri jezika perfektno engleski, španjolski i pravilno hrvatski, kao i naš pravi mljetski akcenat. Najviše su o Hrvatskoj učili kroz igru, jezik, folklor, pjesme, plesove u Hrvatskoj školi u New Yorku i Folklornoj grupi Kardinal Stepinac. A ja sam ih doma najviše učila jezik i povijest što je vrlo važno da znaju. Moja djeca uvijek kažu da imaju tri domovine – SAD, Hrvatsku i Portoriko. Osjećaju se jednako Hrvatima, Amerikancima i Portorikancima.

Velika promotorica hrvatskih prirodnih ljepota
Festa sv. Vlaha samo je dio onoga u čemu sudjeluje u smislu očuvanja tradicije i kulturne baštine. Godine 2014. predstavila je svoju prvu knjigu, i inače jednu od prvih hrvatskih tradicionih kuharica na engleskom i hrvatskom jeziku naziva ‘U Kominu Ane Mljećke: Tradicionalna hrvatska kuhinja iz dubrovačkog kraja’.

ane mljecka 36

U knjizi se govori o hrvatskoj kuhinji i zdravoj mediteranskoj ishrani s kojom je počela promociju u SAD-u, odnosno u New Yorku, Chicagu i Los Angelesu te u Torontu, u Kanadi. Kao velika promotorica hrvatskih prirodnih ljepota, kulture i tradicije u svijetu, nekoliko godine sudjeluje i na New York Travel Showu.

ane mljecka 38

—Sve što mogu učiniti za za moj kraj, Mljet, Dubrovnik i Hrvatsku, to ću uvijek i napraviti. Svake godine dobijem poziv da na hrvatskom štandu promoviram i svoj Mljet. Meni to nije problem jer sam komunikativna osoba. Redovito odlazim i na druge štandove, pogotovo one koji promoviraju cruise putovanja. Na jednom od tih događanja upoznala sam i čovjeka koji je porijeklom iz Istre te njegovu suprugu, inače Kolumbijku. Nakon što smo se ispričali, gdje sam im sugerirala cruise po Jadranu, rastali smo se i svatko je krenuo taj dan svojim putem. Ali, nećete vjerovati, jedno ljeto sjedim ja na taraci, kad se odjednom taj čovjek pojavljuje s još desetak svojih prijatelja. I s rive ispred moje kuće viče ‘Ane, evo me na Mljetu’ – ispričala nam je zanimljivu priču. Spomenula je pritom rečenicu mljetskog pjesnika Ivana Bambe Čumbelića.

ane mljecka 6

—’Ane, naši iseljenici su najbolji turistički promotori i ambasadori Hrvatske!’. Jer, svi mi koji živimo vani, pričamo našim prijateljima o Hrvatskoj. Zainteresiramo ih i oni dolaze, vjerujte mi. Toliko su oduševljeni te onda oni nastavljaju pričati svojim drugim prijateljima o Lijepoj našoj. Mi iseljeni Hrvati ponosni smo što smo Hrvati i ponosni smo što možemo učiniti nešto za našu Domovinu Hrvatsku bez obzira gdje živimo.

Utjecajna žena
Ane je dobila nagradu ‘Utjecajne hrvatske žene 2020. godine’ za promoviranje hrvatske kulturne baštine u svijetu. Jedna je od 23 žene koje su izabrane između 140 nominiranih iz Austrije, Bolivija, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kanada, Njemačka, i Sjedinjenih Američkih Država.

ane mljecka 27

—Tada sam promislila: ‘Ako sam dobila takvu titulu među svim ženama s raznim titulama, onda sam je zasigurno i zaslužila’ – dodala je. Također, dobila je i nagradu Hrvatskog svjetskog kongresa USA za promoviranje Hrvatske, internacionalno promoviranje Mljeta i hrvatskih otoka te hrvatske kulturne baštine. Inače, Hrvatski svjetski kongres USA je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, koja za zadaću ima povezati sve Hrvatice i Hrvate, hrvatske Udruge i ustanove izvan Lijepe naše, i tako stvarati bolje uvjete i interese hrvatske Domovine i hrvatskog iseljeništva, ističe Ane. Treba istaknuti kako je Ane članica izvršnog odbora Hrvatskog svjetskog kongresa USA.

ane mljecka 34

— Svatko od nas ima neku svoju funkciju, a ja sam zadužena za promoviranje hrvatske kulturne baštine. Prije tri godine sam održala radionicu krpljenja mreža i vrša ispred svoje kuće na Mljetu s Udrugom DEŠA, a kojoj su prisustvovali predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa. Naravno ja to sve radim i znam i nije trebalo dovoditi nikoga ‘ekstra’ – kroz smijeh će Ane koja u pripremi ima novu knjigu o hrvatskim jelima i vinima. Jedva je čekamo prelistati! Za kraj nam je spomenula jednu frazu koju često koristi: ‘Bože čuvaj moju domovinu Hrvatsku u kojoj sam rođena i God bless my new country America where all my dreams come true’.


U 2023.
Izložba kravata
Hrvatski svjetski kongres USA s iseljeničkom organizacijom Crodiaspora pokrenuo je sada globalni projekt ‘Kravata’.
— Za sada projekt predviđa organizaciju izložbe kravata koja će se održati 2023. godine u UN-u. Po završetku izložbi prikupljene kravate želimo trajno pokloniti muzeju u Zagrebu. Izložbu kravata osmislila je gospođa Nada Pritišanac Matulić, koja je ujedno i voditeljica projekta. Predsjednica je HSK USA i dobitnica je nagrade Utjecajne hrvatske žene 2019. i predstavnica je u Ujedinjenim narodima, a zahvaljujući meni veliki je zaljubljenik u Mljet i Dubrovnik i velika mi je pomoć u svim mojim projektima – istaknula je.

Hrvatski radio
Velika pomoć
—Moja velika pomoć je i Hrvatski radio u New Yorku. Kad trebam nešto objaviti i pozvati ljude na Festu ili kad mi je trebalo konkretno objaviti, primjerice za izložbu vezova iz dubrovačkog kraja u New Yorku. Hrvatski Radio u New Yorku, Glas slobodne Hrvatske, jedini je hrvatski radio na istočnoj obali Amerike koji djeluje preko 50 godina i čiji je cilj obraniti hrvatsku pravicu i očuvati hrvatski jezik, šireći istinu i pozitivnu riječ. Baš su se ovu subotu na lijepi način spomenuli Dubrovnika i Feste Sv. Vlaha – naglasila je.

ane mljecka 37
Ane i Nada Pritišanac Matulić

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist