Aktualno

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] Andrea Beusan: ‘Mostar ću pamtiti po najljepšim studentskim danima’

andrea beusan

Jako puno mladih iz Grada ode na studij i više se ne vrate. Stvore život u Zagrebu, Splitu ili nekom drugom
većem gradu koji im karijerno pruža veće, bolje mogućnosti, a nerijetko i studentske ljubavi tu upletu svoje prste. Zato se razveselimo kada čujemo da nekome od naših studenata opcija nije ostati u mjestu studija, nego su sigurni da se po završetku obrazovanja vraćaju doma. Dodatno nas to veseli kad su u pitanju edukacije za zanimanja koja su kod nas deficitarna, a odgajateljica u našim dječjim vrtićima svakako nedostaje. Kroz koju godinu odgajateljski tim Dječjih vrtića Dubrovnik najizglednije će pojačati mlada lijepa studentica predškolskog odgoja u Mostaru 21-godišnja Andrea Beusan.

Odluka o studiju nesumnjivo uvelike određuje naše živote. Zašto si se odlučila baš za studij predškolskog odgoja?
Završila sam četverogodišnji smjer tehničara geodezije i geoinformatike u Obrtničkoj školi u Dubrovniku. Osim toga htjela sam završiti još nešto čime bih se mogla baviti u budućnosti. Mogu reći da su malena djeca moja terapija i da me jako usrećuju. Još kao djevojčica sam čuvala mnogu djecu i zamišljala se kao odgajateljica. Odluka koji fakultet upisati stoga nije bila nimalo teška. Tako sam i upisala smjer Predškolskog odgoja (FPMOZ) u Mostaru.

Zašto je izbor ‘pao’ baš na Mostar?
Kao mala sam se bavila tenisom i proputovala većinu Hrvatske i uvidjela različite načine života. S obzirom na to da je naš grad malen, navikla sam se na neku sporiju varijantu življenja pa sam zato po nekim sličnostima odabrala Mostar, a iskreno nisam ni htjela otići daleko od Dubrovnika. Mostar je poznat kao studentski grad i to je uistinu tako. Većina događaja se prilagođava prema studentima. Odlazak od kuće nije bio lak, ali sam se jako dobro prilagodila i odlično snašla u Mostaru.

andrea beusan 2

Logično je da u mladenačkim godinama više interesa imamo za druženja, zabavu, negoli za obilaženje nekih povijesno-kulturnih znamenitosti i ostalo što se popularno, a pomalo i šaljivo, naziva kulturno uzdizanje. Ipak vjerujem da se nađe makar malo volje i vremena za istraživanje i tog aspekta Mostara koji itekako ima što za ponuditi? Što bi izdvojila?
Prvenstveno, Mostar je među posjetiteljima i svima koji išta o njemu znaju prepoznat kao grad ljubavi. Za prvu povijesnu – kulturnu znamenitost bih navela poznati Stari grad i Most tako da ako još niste bili u Mostaru to je prva, i sigurno najljepša, destinacija koju biste trebali posjetiti. Također, Mostar je bogat prirodnim obilježjima kao što su jezera, rijeke, vidikovci Fortica i Hum. Mostarci gaje veliku ljubav prema svom nogometnom klubu Zrinjskom i veliki je doživljaj sudjelovati kao navijač na Zrinjskom stadionu. Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača nudi kulturne priredbe kao što su prikazivanje filmova, plesne škole, koncertne i kazališne dvorane, amfiteatar i slično. Mostar nudi još mnogo toga za ljubitelje arhitekture, povijesti, tradicije, muzeja, gastronomije…

Današnje generacije često su pod metom kritika da slušaju samo narodnjake, a ne kvalitetnu glazbu. Da ih ništa kulturnog ne zanima. Ti si te dobi, u tom krugu… Pa jesu li to samo predrasude ili ima u tome istine?
Mogu reći da je to više istina nego neka predrasuda. Ja osobno volim svaku vrstu glazbe, ali također priznajem da manje slušam kvalitetnu glazbu jer nam se nameće i više eksponira narodna glazba pa to nekako uđe u naviku. U klubovima se 90 posto puštaju narodnjaci, ali studenti se ne žale kad se pusti nešto što je zabilježilo povijest hrvatske glazbe, dapače tad se najviše pjeva. Sad je u trendu da se sluša i vraća stara, kako hrvatska tako i strana glazba i mislim da to sve nekako dolazi na svoje kako postajemo odrasliji.

Koliko često dolaziš u Grad? Kad dođeš kako provodiš vrijeme?
Iskreno prvu godinu fakulteta nisam često išla u Grad jer sam istraživala Mostar i zabavljala se s društvom. Sada sam na drugoj godini fakulteta i koristim svaku priliku da odem doma. U prosjeku jednom mjesečno. Za vrijeme ispita pripremam se u Mostaru, čak i kad imam dugu pauzu od predavanja. Kad sam u Gradu vrijeme provodim najviše s mojim roditeljima i psom, a prijatelji su svi u različitim gradovima pa se rijetko vidimo. Također sam, od kad sam pošla, uvidjela vrijednost i ljepotu našeg grada tako da vrijeme provodim u šetnji raznim dijelovima Dubrovnika.

mostar 2

Kad se polože ispiti, ljeto se provodi u Gradu. Kakav je plan za ovo ljeto? Možda neka kombinacija rada i uživanja? Onako po studentski?
Radim od svoje 16. godine i iskreno svako ljeto do sad sam provela radeći. Nažalost nisam imala previše vremena za kupanje i odmaranje. Ove godine sam odlučila pronaći balans između rada i odmora.

Bi li se mogla zamisliti da ostaneš živjeti u Mostaru ili je Dubrovnik ipak nezamjenjiv?
Meni je moj grad nezamjenjiv. Mostar je studentski grad i ne vidim se u njemu nego kao student. Dubrovnik pruža nemjerljivo više od Mostara, ali ću ga pamtiti po najljepšim studentskim danima.

Kad odemo negdje onda tek shvatimo što smo imali doma. Iz sadašnje perspektive koje su prednosti i
najveće blagodati Dubrovnika, ali i koje su mu mane?
Ljepota oba grada je po meni približno bliska. Ali ipak prednost Dubrovnika naspram Mostara je definitivno to naše prelijepo plavo more. Nemam sad baš neku veliku manu koju bih mogla pripisati našem gradu, jedino što mu nedostaje više sadržaja zimi.

Objavljeno u tiskanom izdanju 5. lipnja 2024.

Pročitajte još

Novi detalji vezani uz obavezni vojni rok

Dulist

Dječak Mario Ujdur i njegova obitelj trebaju našu pomoć

Dulist

PANTAGANA ŠOKIRALA PROLAZNIKE Mrtva plutala uz rivu u Gruškoj luci

Dulist