Aktualno

Dubrovački psi još uvijek nemaju (ni) kupalište

psi plaza 01

S dolaskom nove sezone i velikih vrućina u Dubrovniku se ponovo pokreće jedno davno zaboravljeno pitanje: Što s psima na plažama i kojim mogućnostima uopće raspolažu vlasnici pasa u Dubrovniku?

Ono što je vlasnicima pasa izrazito bitno jesu uvjeti za njihove kućne ljubimce u javnom prostoru grada u kojem žive. Naime, oni koji imaju psa, tretiraju ga kao člana obitelji, pogotovo ako žive u gradu, gdje ipak nema dovoljno mjesta, livada i sličnih mjesta na kojima bi psi mogli istinski uživati. Shodno tome, pas koji živi u gradu mora imati kakve-takve uvjete za život i rekreaciju. Jedno od najčešćih pitanja koje je stiglo na adresu duLista jest 'Postoje li kupališta za pse u gradu Dubrovniku?'.

Sukladno tome, poslali smo upit Gradu Dubrovniku, gdje su nam odgovorili kako bi 'plažu za pse bilo bi moguće odrediti i prilagoditi negdje u okolici Dubrovnika, gdje je manje stanovništva i turista’. No, ističu iz Grada, za pomorsko dobro nadležna je Županija, stoga smo upit uputili i njima, odakle je ipak stigao malo širi odgovor.
 
'Ovo nije prostor za gospodarsku namjenu'
 
Maro Kristić, pročelnik za turizam potvrdio nam je kako još uvijek ne postoji kupalište za pse, no kako poziva sve zainteresirane za pokretanje takve inicijative u gradu i županiji. Prvenstveno se treba obratiti Gradu Dubrovniku, jer je u njihovoj nadležnosti davanje koncesija za posebnu uporabu pomorskog dobra.

– Tvrdnja da je nadležnost nad pomorskim dobrom nadležnost Dubrovačko-neretvanske županije u ovom kontekstu ne stoji. Naravno, kad se bude utvrđivala ta lokacija, ako je ona na području Grada Dubrovnika, logično mi je da Gradsko vijeće daje dozvole za posebnu upotrebu, recimo nekoj udruzi koja bi skrbila za taj prostor plaže. Dakle, pretpostavljam da to ne bi bilo za neko gospodarsko korištenje, već bi se određivao prostor baš za tu, posebnu namjenu – kupališta za pse – ističe Kristić.

Grad Dubrovnik bi trebao izdavati koncesije u koordinaciji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, koja želi biti biti partner Gradu Dubrovniku, no ipak, za ovakav zahtjev odobrenje daje gradsko vijeće Grada Dubrovnika, ističe Kristić.
– Po meni, to bi to bila koncesija za posebnu upotrebu, ne za gospodarsko korištenje pomorskog dobra – naglašava Kristić. No opet, naglašava, skoro sve su plaže već iskorištene, koncesionirane, napučene i slično.

– Treba naći plažu koja nije blizu turističkih lokacija. To mora biti na rubnim dijelovima grada, a svakako na mjestu gdje se može osigurati neki parking i normalan prostup, ali stvarno nemamo ideju gdje točno. Trebalo bi dobro obići grad. Stoga pozivamo zainteresirane da nam predlažu ideje lokacija kupališta za pse, jer je to potreba i grada i županije. Dosta stranaca koji putuju, putuju sa svojim kućnim ljubimcima, a i Dubrovčani se nemaju gdje okupati s njima i imaju problema s time – zaključuje Kristić.
 

Grad Dubrovnik
Prioritet je azil

Zanimalo nas je i što je s ostalim, možda manje, a možda i više bitnim stvarima koje muče vlasnike pasa, što smo uključili u upit Gradu Dubrovniku.
– U Dubrovniku ne postoji kupalište za pse, poseban park za šetanje pasa, groblje za kućne ljubimce, odlagališta za otpad kućnih ljubimaca, osim nekoliko posebnih kanti na pojedinim mjestima – dio je odgovora Grada Dubrovnika, a u nastavku odgovora stoji kako je 'prioritet Grada Dubrovnika svakako kvalitetan azil za životinje, a u okviru kojeg je potom moguća i izgradnja groblja za kućne ljubimce'.

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist