Kultura

DUBROVAČKI HORIZONTI Emotivna veza Dubrovnika i Zagreba

horizonti bakija 6

Okosnica Dubrovačkih horizonata je naš Grad u fokusu različitih motrišta i generacijskih promišljanja – rekla je glavna i odgovorna urednica časopisa ‘Dubrovački horizonti’ doc. dr. sc. Katja Bakija na predstavljanju 51. broja u četvrtak u ljetnikovcu Bunić Kaboga.

Riječ je o časopisu Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu, koji u svom 51. broju reflektira jubilej Svetog Vlaha pa je i većina njegovih tekstova i ilustracija namijenjena upravo dubrovačkom zaštitniku.
Jedan od autora časopisa Pavo Jančić naglasio je važnost kulture, knjige i čitanja za ljudski život.

– Iz knjige su iznikle sve poznate vrijednosti, a život bez knjige i čitanja je prazan život. Časopisi, važan segment kulture čitanja, su nekada bili obvezna literatura onih koji su se smatrali intelektualcima. Oni su bili naši laptopi, televizori, tableti i pametni telefoni. Prkoseći današnjem konzumerističkom i dekadentnom duhu vremena, Dubrovački horizonti su opstali. Oni su sažetak i esencija svega dubrovačkog, vremenska kapsula namijenjena budućim naraštajima, emotivna veza Dubrovnika i Zagreba – zaključio je Jančić.

Doc. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica je naglasila kako Horizonti objedinjuju različite teme i okupljaju mnoge stručnjake pod zajedničkim nazivnikom – Dubrovnik.
– Časopis Dubrovački horizonti zakoračio je u svoje šesto desetljeće postojanja, nastavljajući svoju značajnu misiju propagiranja raznorodnih dubrovačkih tema te otvorenosti prema različitim profilima autora članaka. Pored toga, iznimna je važnost Horizonata u karijerama mladih autora koji tek ulaze u područje znanosti, a kojima Horizonti često predstavljaju prvu stepenicu na njihovu znanstvenom putu – rekla je Žaja Vrbica.

Glavna i odgovorna urednica Katija Bakija zahvalila se svima koji su omogućili objavu 51. broja te sudjelovali i pomogli u njegovom predstavljanju.

Glazbeni dodir ovoj svečanosti dali su Suzi Sokol i Jakša Bošković te Kvartet Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Viktor Matić

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist