Grad

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

proceln

Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odijela za poslove gradonačelnika, sudjelovala je u srijedu na webinaru gdje je predstavila dubrovački model stanogradnje i mjere stanovanja, po čemu je Dubrovnik jedinstven u Republici Hrvatskoj. Naime, tema webinara je priuštivo stanovanje u gradovima EU-a, a organizirala ga je Udruga gradova, kontakt točka za programe Europske urbane inicijative i URBACT-a.
U uvodnom dijelu Brnin je istaknula kako je Dubrovnik razvio vlastiti program stanovanja za svoje građane, pod zajedničkim nazivom ‘Dubrovačka stanogradnja’. Ovaj program uključuje nekoliko modela s istim jedinstvenim ciljem, građanima omogućiti priuštivo stanovanje i rješenje stambenog pitanja, što je jedan od najvećih izazova za mlade obitelji.
Osvrnula se i na izgradnju i dodjelu prva 43 stana za mlade u Mokošici, kupovinu zemljišta za stanogradnju na Pobrežju, program kreditiranja 30 mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura koji je nedavno dobio svoje prve korisnike, dok je poseban naglasak stavljen na novu demografsku mjeru obnove stambenog fonda u vlasništvu Grada unutar gradskih zidina.
-Ustupanjem u najam stambenih jedinica u povijesnoj jezgri obiteljima s više djece izravno doprinosimo demografskoj revitalizaciji, što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja – rekla je Brnin.
Zahvaljujući ovom programu, do sada su tri obitelji s ukupno 12 djece uselile u gradske stanove u povijesnoj jezgri. U svibnju 2024. ključevi su uručeni prvim dvjema obiteljima, dok je treća, peteročlana obitelj uselila sredinom srpnja. Sve stanove, Grad Dubrovnik prethodno je uredio, a u tijeku je javni natječaj za obnovu još tri stana u vlasništvu Grada.
Tijekom trajanja webinara istaknuto je kako visoke cijene nekretnina i sve veći nedostatak dostupnih stanova sprečavaju europske građane u pristupu stanovanju te se jasno ističe potreba za jačim javnim djelovanjem Europske komisije, država članica, privatnog i civilnog sektora kao i lokalnih vlasti. Webinar se bavio programima podrške URBACT-a i Europske urbane inicijative koje pružaju gradovima u ovom području, s ciljem podizanja svijesti lokalnih vlasti o mogućnostima stanovanja koje su im dostupne i motivirati ih na akciju.
Uz pročelnicu sudjelovali su i Laura Colini (URBACT), viša savjetnica i stručnjakinja inicijative i programe priuštivog stanovanja u EU te Balasz Humayer, voditelj projekta pristupačnog stanovanja Grada Budimpešte ‘Affordable Housing for All’.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist