DuList IN

Dubrovačke domašice: Ako nešto voliš, nađeš vremena za to!

domasice01

Ženski učenički dom Dubrovnik sudjelovao je na ovogodišnjoj Regionalnoj domijadi koja se održala 25. travnja.

Sve cure iz doma vratile su se s nekom nagradom, odnosno, donijele su dvije treće nagrade, tri druge nagrade te čak četiri prve nagrade, s čim nas je upoznala Marina Soče Bobić, odgajateljica, mentorica kreativno likovne sekcije te voditeljica slobodnih aktivnosti. Svaka sekcija ima svoju priču i anegdotu s Domijade i priprema za nju. Pa, krenimo redom!

Treću nagradu osvojila je fotografija učenice Lorene Katić, ‘Lastovo’, kojoj je mentorica i odgajateljica Lenka Jadrušić. Treća je ostala i folklorna sekcija, koja je nastupila s plesovima Baranje, a njih je uvježbao Mateo Čanić. Druga je ostala klapa s dvije pjesme, a uvježbao ih je Denis Sarić.

– U dva mjeseca naučile smo dvije pjesme za Domijadu, uz naravno još njih. Sudjelovalo nas je osam i pjevale smo ‘ Slušaj mati ove riči moje’ te ‘ Da mi je znati’. Pred kraj smo malo paničarile, ali na kraju je sve ispalo super! Ovim putem pozdravljamo i našu voditeljicu Đeni, kojoj želimo brz oporavak – kaže Marija Blitvić, članica klape.

Dramska sekcija, njih sedam različitih uzrasta, glumili su u zabavnoj predstavi ‘Kazališni sat’, prema postavljenoj temi kako redatelj pokušava postaviti dramu. Cure su dosta improvizirale na pozornici, te su to izvele dosta zanimljivo. Odjeću su osmislile cure same, a ostale su druge. Već drugu godinu uvježbava ih Tajana Martić, a ta sekcija sudjelovala je i na Forumu mladih s dvije recitacije. Inače, cure su samo za dom napravile internu božićnu predstavu!

– Bila sam voditeljica folklora i sudjelovala sam u radu videosekcije. Najtraumatičnije je bilo organizirati što i kako, međutim, svi smo izlazili jedni drugima u susret. Zadnji tjedan je bio kaotičan, ali isplatilo se – kaže Doria Baletić iz folklorne sekcije, te dodaje kako su iznimno zadovoljni trećim mjestom i prvim mjestom videosekcije.

‘Cure su uvijek bile redovite’

Prvo mjesto domašicama je donio upravo film ‘Nedodirljiva’, s glavnom glumicom Ivanom Kitin.
– Ove godine prvi put imamo video sekciju, a mentori su bili Maro Bošnjak, Marina Majić i Alen Redžović. Prvi put i odmah smo dobili nagradu, na što smo jako ponosni. Ekipa iz AVCD-a bila nam je velika podrška – kažu cure.

Prva je i ostala i plesna sekcija s plesom ‘Ritam duše’, za koju je koreografiju napravila Doris Hodžić, koja je ponovila prošlogodišnji uspjeh. ‘Ritam duše’ je svojevrsna ciganska pjesma, a imaju četiri nove plesačice i tri iz stalne postave. Uživale su cijelo vrijeme i kažu, bilo im je lijepo, a vježbali su dva do tri puta tjedno.

– Mislimo da smo to poprilično uspješno izvele, a i voditeljica Doris je iznimno zadovoljna, posebno time što su cure bile redovite na vježbama – kažu, uz napomenu kako se zahvaljuju gospođi Ani Filippi koja je sašila kostime za plesnu, izlazila u susret za svo sužavanje, skraćivanje, sve ostale sitnice…

Drugo mjesto osvojila je još i slika-mozaik napravljen od konzervi, pod imenom ‘Akvarij’, a nagradu nosi i ‘Hurem’, sjajna detaljizirana haljina napravljena ni manje ni više nego od – vreća za patate! Nagradu su dobile i ukrasne kugle u kategoriji primjenjenih umjetnosti, a sve to upravo pod vodstvom Marine Soče Bobić.

Također, na Domijadu su nosili i domski list Ludus kojeg vodi Lenka Jadrušić u sklopu literarno dramske sekcije.

Stvaraju se pozitivne navike za život

Marina nam kaže kako se za Domijadu pripremaju cijelu školsku godinu. Počnu već u desetom mjesecu.
– Od 9. do 11. svibnja je državna domijada u Baškom polju, a uskoro nas čeka i ‘Svom gradu i županiji s ljubavlju’, gdje će se sva tri doma pokazati sa svim stvarima koje su pokazali na Domijadi, te ovim putem pozivamo sve zainteresiranje na druženje – kaže Marina, te dodaje:

– Ima učenica koje su u više sekcija, te ih stvarno treba pohvaliti za angažman, plus što su u smjenama a i ne možemo ih imati vikendom. Inače, postoje određene propozicije, film mora trajati deset minuta, ples četiri i slično.

– Ako nešto volite, nađete vremena za to – kažu cure na pitanje je li im teško usklađivati ove obaveze sa školom. Tu su i prvašice koje su se odlično snašle u novim situacijama! Cura je najmanje pet po sekcijama, a uglavnom je najatraktivnija plesna. Slobodno vrijeme koriste konstruktivno, a trude se i dalje nastaviti ove prekrasne navike kroz život.

A mi čestitamo svim curama, a pogotovo mentorima i vanjskim suradnicima na trudu, angažmanu i doprinosu ovakvim rezultatima!

Pročitajte još

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca

Dođite u Slano na ‘Wine & Fish Street Food Night’!

Dulist