Kultura

Dubrovačka umjetnica Iva Laterza Obuljen svoju izložbu otvara u Istri i Zagrebu

izlozba Iva 7

U današnje vrijeme puno je umjetnika. Živimo u vremenu kada svatko želi ostaviti neki trag, a društvene mreže dodatno su pojačale tu potrebu kod ljudi. Ipak, istinskih umjetnika je puno manje, a među njima je i Iva Laterza Obuljen, Dubrovkinja koja je studirala u Americi i Engleskoj, a sada priprema izložbu u Istri, ali i u Zagrebu.

Iva je magistra likovne umjetnosti, studirala je na MFA Goldsmiths – University of London, a u Hrvatsku se vratila zbog teške bolesti pokojne majke. Danas, zbog suprugovih obaveza, živi na relaciji Dubrovnik – Split, a ta dinamika između dva grada je ispunjava i inspirira.

Iva uskoro otvara svoju izložbu u Balama u Istri.Ova talentirana umjetnica pokazati će ciklus apstrakcija, izložbu pod nazivom ‘Fuzija’. U tome ju je podržala Općina Bale, ali i njezin Grad Dubrovnik kao i TZ Dubrovnik. Ova izložba, pod kustosicom Jelenom Tamindžija Donnart i dizajnericom kataloga Kristinom Mirošević, vjetar je u leđa Ivi koja poziva sve ljubitelje umjetnosti da joj se pridruže u Balama. Osim toga, ova talentirana Dubrovkinja planira i izložbu u Zagrebu u Zen Contemporary Art Gallery gdje će se predstaviti početkom prosinca.

Iako je Iva u Americi studirala arhitekturu, na kraju je napravila zaokret prema likovnoj umjetnosti.
-Odlučila sam se za umjetničku praksu jer u njoj imam potpunu slobodu, to je ono što sam u jednom trenutku čvrsto odlučila, možda čak i nesvjesno ali bilo je potrebno za moj rast u svakom aspektu, istinski umjetnički put je nekonvencionalan i samotan ustvari. Ali mi ‘ozbiljni’ umjetnici uvijek smo u boksačkim rukavicama da bi se ostvarili. To je takav životni put, nešto sto je veće od nas samih – objašnjava dubrovačka umjetnica koju nadahnjuje arhitektura, urbano okruženje, grafiti ali i podsjetnici prošlosti koji se pronalaze i susreću u sadašnjosti.

-Slikanje je moj način izražavanja, osobni razvoj, spoj nadahnuća onoga što nosimo u sebi i okruženja u kojem živimo, u kojemu se krećemo, a sve to isprepleteno nitima propitkivanja, istraživanja i promišljanja što zaključno i ostavlja naš izražaj kao osobni potpis na svakom stvorenom umjetničkom djelu – govori Iva koja je usporedila život umjetnika u Hrvatskoj i inozemstvu.

Spomenula je kako je važna kvaliteta radova i networking što je umjetnicima često mrsko.

-Mislim da nigdje više nije jednostavno biti umjetnik jer umjetnici ne mogu samo biti zatvoreni u ateljeu i stvarati. U inozemstvu imate puno više mogućnosti u vidu galerija i suradnje s istima, kod nas su te opcije manje. Može se živjeti od umjetnosti u Hrvatskoj ako umjetnik surađuje s nekom od inozemnih galerija. U protivnom je nemoguće – iskrena je Iva Laterza Obuljen.

Njezini radovi nalaze se na zidovima brojnih kolekcionara u Lijepoj Našoj, ali i u svijetu, a čak dva rada nalaze se i u kolekciji Muzeja Crvene Povijesti u Dubrovniku. Iva se trudi svoje radove pokazivati i na društvenim mrežama jer na taj način dolazi i do neke nove publike, ali kako kaže ne trudi se pronalaziti kupce jer oni najčešće pronađu nju.

No da se vratimo na suštinu ove lijepe priče – Ivine radove pogledajte od 24. kolovoza u Balama u Istri, a početkom prosinca u Zagrebu.

FOTO: Osobni album

Pročitajte još

[FOTO] FA Linđo oduševio publiku ispred Katedrale

Dulist

Ne propustite andaluzijske ritmove flamenca u izvedbi Cristina Aguilera Flamenco Tria

Dulist

(FOTO) Na Lokrumu premijerno izvedena Shakespareova ‘Oluja’ u režiji Vita Taufera

Dulist