Aktualno

Dubrovačka sopranistica Paulina Đapo u konavoskoj nošnji održala koncert na Islandu

paulina djapo1

Uspješna dubrovačka sopranistica sa zagrebačkom adresom Paulina Đapo održala je prije par dana koncert u sklopu festivala ‘Act alone’ na Islandu, gdje je u konavoskoj nošnji publici predstavila najljepše od hrvatske vokalne baštine.

-Kao što sam naziv festivala govori, bitno je da na pozornici nastupaš sam, pa bilo da izvodiš koncert, predstavu, radionicu za djecu ili nešto slično. Dobila sam poziv da nastupim i pristala sam, iako mi je, moram priznati, to bio zaista velik izazov, jer nisam nikada do sada sama nastupala. Pjevači uglavnom nastupaju uz pratnju instrumenata, ja najčešće uz klavir. Odmah nakon što sam im javila da prihvaćam poziv, bacila sam se na posao uz kreiranje sadržaja koncerta od 30 minuta koji bi njima mogao biti zanimljiv – rekla nam je Paulina.

Budući da najčešće izvodi hrvatske autore i projekt ‘Hrvatska vokalna baština’ odlučila je to isto predstaviti na ovom festivalu, ali uz snimljenu instrumentalnu pratnju. Pjevala je, jasno, na hrvatskom jeziku.

paulina djapo
Paulina Đapo

-Kasnije se sama od sebe nametnula ideja da nastupim u konavoskoj nošnji, te da uz jedinstvenu hrvatsku glazbu i jezik, predstavim i dio bogate hrvatske tradicije, ali i Dubrovnik koji je uvijek dio mene gdje god da nastupam. Odabrala sam 11 skladbi redom hrvatskih skladatelja: Josipa Hatzea, Blagoje Berse, Ivana pl. Zajca, Dore Pejačević i Krešimira Magdića, ali sam uz to pjevala i narodne, tradicijske pjesme iz Konavala i Dubrovnika. Iskreno nisam mogla niti slutiti da će koncert hrvatske vokalne baštine biti toliko dobro posjećen i prihvaćen s dugim stojećim pljeskom, što je svakom umjetniku i pjevaču velika čast i zadovoljstvo. Dok sam pjevala na hrvatskom jeziku, a nisu postojali titlovi, nastojala sam emocijom i načinom pjevanja publici što više približiti tematiku i prenijeti poruku skladbi koje sam izvodila – prepričala nam je Paulina.

Festival ‘Act Alone’ se održava od 2004. godine u ribarskom gradiću Suđureyri koji se nalazi na sjeveru islandske regije Westfjords.

 

 

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist