Aktualno

Dubrovačka Igra parkinga

parking

Stanovnici grada Dubrovnika koji žive na području Pila i Svetog Jakova idućih bi dana mogli imati problema s parkiranjem. Naime, ekipa američke produkcijske kuće HBO sljedećih 15-ak dana zakupila je parkirališni prostor na području Graca, a na nekoliko dana 'zauzet' će i Sveti Jakov, Bužu te prakiralište iza zgrade Atlasa.

– Kako je većina lokacija izvan gradske jezgre nadamo se da se život građana i posjetitelja neće značajno poremetiti – izrazili su nadu iz gradske uprave na svojim internetskim stranicama. Pozvali su građane za razumijevanje te im preporučili:
– Ukoliko bilo tko od stanara u neposrednoj blizini ovih lokacija ima problema s parkingom, upućujemo ih da se obrate članovima produkcijske ekipe na ove dvije lokacije.

Upravitelj lokacijama ('location manager') američke produkcijske kuće HBO-a Smiljan Tolj kazao nam je kako na parkiralištima koje će produkcijska ekipa serijala zauzeti ne mogu uvesti zabranu parkiranja. Međutim, ističe Tolj, kada stigne sva oprema, kamioni i šatori, na područjima koja su zakupili od Sanitata zbilja neće ostati mjesta za parkiranje. Ipak, kako ističe, bitna im je komunikacija s građanima tijekom tih 15-ak dana.
– Mi zapravo očekujemo suradnju s građanima i zaista ih ne želimo diskomodavat. Naravno da nećemo i ne možemo zabraniti parkiranje invalidima, starijim osobama i slično. Ali tražimo razumijevanje građana, ako baš ne moraju, da ne parkiraju. Na Gracu fizički nema mjesta. Možda tek pokoje za stanare Kolorine i susjednih ulica – kazao nam je Tolj.

Parkiranje u 2. i 3. zoni
Dodao je kako su zaposlenici produkcije HBO-a proteklih dana za brisače parkiranih vozila na području  Sv. Jakova i Graca ostavljali informativne letke s brojevima telefona, na koje se građani mogu obratiti za bilo kakva pitanja u vezi parkiranja. Također je najavio kako će uskoro okupirati još dva parkirališta, točnije prostor iza zgrade Atlasa, koji rijetko koriste Dubrovčani, te dio parkirališta na Buži.
Za više detalja o dogovoru s produkcijom HBO-a pitali smo u Sanitatu. Rečeno nam je kako će na prostoru parkirališta na Gracu u srijedu 4. rujna biti zauzeto 40 parkirnih mjesta, a od 5. do 18. rujna 85 parkirnih mjesta, odnosno čitavo područje. U istom vremenskom razdoblju HBO je zakupio parkirališna mjesta iza zgrade Atlasa te ispred samostana Sestara Ančela na Pilama.

– Uz to, HBO je do 5. rujna zakupio 35 parkirnih mjesta na Svetom Jakovu, a od 3. do 8. rujna 32 parkirališna mjesta na Buži – navode iz Sanitata.
Napominju kako će u navedenom razdoblju nedostatak parkirnih mjesta riješiti tako što će građanima koji imaju abonamente za parkiranje na navedenim parkiralištima dopustiti parkiranje u 2. i 3. zoni, točnije u ulicama na području Pila, Ploča, Gruža, Lapada i Montovjerne.

– U slučaju da dobiju dnevnu parkirnu kartu u nekim od tih zona, oni neće morati te karte i platiti, jer imaju abonamente za parkiranje na zauzetim lokacijama. Trebaju ih sačuvati, a mi ćemo te karte anulirati – ističu u Sanitatu.
Inače, HBO će za dvomjesečno snimanje svog serijala kojeg diljem svijeta prati preko sto milijuna gledatelja ove godine u Hrvatskoj uložiti oko 40 milijuna kuna, a država će im kroz poticaje vratiti 20 posto uloženog. Iz Sanitata pak ističu kako će i oni, kao i prošlih godina, uzeti svoj dio tog kolača, ali o iznosima nisu htjeli govoriti. Pričekajmo, kažu, da sve skupa završi. A dotad, strpljen – spašen.

Pročitajte još

OPASNA ZARAZNA BOLEST U HRVATSKOJ Ima li kod nas opasnosti od infekcije virusom Zapadnog Nila?

Ivana Mijić Vulinović

ŽALE SE U SUSJEDSTVU Debalk od sezone u Crnoj Gori, najgora sezona u Budvi ikad!

Dulist

NEDJELJNI ĐIR PO GRADU Pogledajte tko je sve bio na špici

Dulist