DuList IN

DUB PUB KVIZ Naši sugrađani su željni znanja i zabave, a ova ekipa im to itekako omogućuje!

dub pub kviz 2

Dub Pub kviz postao je prava senzacija među dubrovačkim obožavateljima znanja, ali i zabave. Kviz su pokrenuli Pero Kusalo i Ante Kovačić prije dvije i pol godine, a danas imaju i nekoliko prijatelja koji im pomažu pri samoj izvedbi kviza i ispravljanju odgovora. Pero, koji je po struci povjesničar, a radi kao turistički vodič, je za DuList podijelio više o svom dubrovačkom pub kvizu.

Počeci
Priča s DubPub kvizom je započela sasvim slučajno. Naime, Pero je osjetio dosadu u doba pandemije Covid-19 pa je krenuo pisati pitanja za neki pub kviz.
—Shvatio sam kako Ante ima istu misao na jednom druženju. Nakon toga smo odlučili da ćemo, čim nam pandemijske mjere dopuste, pokrenuti pub kviz. Tako je sve započelo u jesen 2021. godine – rekao je Pero kojemu su kvizovi oduvijek bili zanimljivi i često je sam sudjelovao na pub kvizovima dok je bio student u Zagrebu. Dva prijatelja u ovu avanturu nisu krenula ni s kakvim očekivanjima.
—Prvi kviz je bio u Uvali Lapad u jednom kafiću. Ako se točno sjećam, sudjelovalo je 17 ekipa i mi smo bili oduševljeni tim odazivom. Kasnije, kako se glas o kvizu širio, tako je počelo sudjelovati sve više ekipa, pa smo već prvu zimu imali redovno nekih 30 ekipa, a rekordno brojimo njih 150 – rekao je Pero.

dub pub kviz 20

Kako izgledaju kvizovi?
Dub Pub kviz se odvija u obliku ligaškog natjecanja koje se održava zimi. Počinje u listopadu, a završava u travnju. Natjecanje je podijeljeno u cikluse od deset kvizova koji se održavaju svakog petka. Pobjedničke ekipe dobivaju nagrade nakon svakog kviza, a na kraju ciklusa nagrađuju se pobjednici lige. Zbog velikog broja ekipa, one su podijeljene u divizije – od zlatne u kojoj su najbolje ekipe do zelene, a nagrađuju najbolji tim iz svake divizije, ne samo zlatne. Pero je objasnio malo više kako funkcioniraju njihovi kvizovi.
—Većina kvizova koje radimo su oni općeg znanja za ekipe od četiri člana. Osim toga, organizirali smo kvizove na tematiku glazbe bivše Jugoslavije te filmske kvizove. Trenutno radimo i kvizove za srednjoškolce, a isprobali smo i koncept pod nazivom ‘2 vs 2’ gdje se natječu parovi, a ne ekipe – rekao je Pero i objasnio još o srednjoškolskim kvizovima.

dub pub kviz 11
— Kvizovi za srednjoškolce se održavaju svaka dva tjedna. Preostao je još jedan kviz krajem svibnja s kojim ćemo završiti ligu. Srednjoškolci imaju stvarno dosta znanja. Ima odličnih ekipa, a naravno za razliku od starijih kolega više prate aktualnosti oko društvenih mreža, pop kulture, a naravno i stvari koje uče u školama pa su im svježije nego starijim kolegama. A najveći problem su im tzv. generacijska pitanja, odnosno ona iz pop kulture iz vremena dok se oni još nisu rodili – rekao je Pero i osvrnuo se na način kako dijele nagrade.
—Broj nagrada ovisi o broju ekipa, ali bude ih dosta. Nagrađujemo prve tri najbolje ekipe, ali i predzadnju ekipu, te onu znanu kao ‘srednja žalost’. A neke nagrade dajemo i slučajnim odabirom. Isto tako, nekad smo znali nagrađivati i najbolji selfie! – rekao je Pero i dodao kako je jedna od najvećih nagrada za prvu ekipu bilo tjedan dana krstarenja južnim Jadranom vrijedno čak 6 tisuća eura. No, i drugoplasirani su dobili bogate nagrade. Oni su osvojili četiri pametna sata, a brončana ekipa bluetooth slušalice. Isto tako, Dub Pub kviz često nagrađuje sudionike večerama u poznatim dubrovačkim restoranima.

Na kvizove dolaze sve generacije
Pero se osvrnuo i na to odakle oni crpe ideje za pitanja za kvizove.
— To je zapravo konstantan rad. Stalno se pišu neke natuknice i zanimljive informacije nakon što nešto pogledamo ili pročitamo. Ideje stvarno dolaze od svuda – rekao je Pero te je objasnio kakve kvizove Dubrovčani najviše vole.
—Mislim kako je ključ dobrog kviza da se on sastoji od raznih tema, a ne da dominira jedna. To nam nekad više uspijeva, a nekad malo manje. Cilj nam je probati učiniti sve kako bi kvizovi bili interesantni svima i da pokrijemo što širi spektar tema – poručio je Pero te dodao kakva atmosfera bude na kvizovima.
—Atmosfera je stvarno odlična. Na kvizovima se druže svi, od srednjoškolaca do umirovljenika. Drago nam je vidjeti spoj različitih generacija – objasnio je Pero te se osvrnuo na zabavni sadržaj u našem gradu.
— Nema dovoljno zabavnog sadržaja. To je kronični problem Dubrovnika već godinama. Nedostaje sadržaja za sve generacije, ne samo za nas mlade. Vjerujem kako je i to jedan od razloga zašto je ovaj kviz tako popularan – objasnio je.

Pročitajte još

PIŠE PAVO JANČIĆ ‘Sunčanje na Mjesecu ili kaj je to Jupa?’

Dulist

Jelena Perčin i Ante Gelo zajedno plove na ‘Oliveru’ prema Korčuli

Dulist

Rekorderka vrijedna 127 milijuna dolara uplovila u Gruž!

Dulist