Kultura

DSO u Mostaru sudjelovao u izvedbi ‘Dive Grabovčeve’

diva grabovceva dso 4

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru sinoć je upriličena opera ‘Diva Grabovčeva’ u čijoj je izvedbi sudjelovao Dubrovački simfonijski orkestar.

Prva hrvatska opera u Bosni i Hercegovini, nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, glazbeno-scensko je djelo u četrnaest slika i četiri čina. U izvedbi je sudjelovalo oko 155 osoba, autor glazbe je don Dragan Filipović, libreto je napisao fra Ante Marić, a aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik. U izvođenju opere sudjelovali su Akademski zbor Pro musica s kojim DSO surađuje godinama, Akademski zbor Sveučilišta u Mostaru, Dubrovački simfonijski orkestar i Komorni sastav Simfonijskog orkestra Mostar.

Opera ‘Diva Grabovčeva’ prikazuje život djevojke katolkinje Dive Grabovčeve koja je živjela u Bosni i Hercegovini za vrijeme turske vladavine, a zbog toga što se odbila udati za turskog bega, biva ubijena.

Bila je ovo druga izvedba ‘Dive Grabovčeve’ u Mostaru, a koncertnu praizvedbu opere u Dubrovniku smo imali priliku čuti proljetos.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist