Kultura

DSO pod ravnanjem Valentina Egela ugostit će gitarista Pabla Sáinz-Villegasa

DSO 1

Dubrovački simfonijski orkestar nepresušan je izvor kvalitetnih kulturnih događaja, a u jubilarnom izdanju 75. Dubrovačkih ljetnih igara bilježi čak tri vrhunska koncerta! Na svom posljednjem nastupu ove festivalske sezone, pod ravnanjem karizmatičnog maestra Valentina Egela, ugostit će svjetsku gitarističku senzaciju Pabla Sáinz-Villegasa kojeg, između brojnih pohvala, nazivaju nasljednikom legendarnog Andrésa Segovije, ali i odati počast Ivanu Mane Jarnoviću uz 220. obljetnicu njegove smrti.

Koncert će se održati u ponedjeljak 19. kolovoza u atriju Kneževa dvora u 21:30 sati, a na programu je Suita u A duru Ivana Mane Jarnovića, Concierto de Aranjuez za gitaru i orkestar Joaquina Rodriga te Simfonija br. 7 u A-duru, op. 92 Ludwiga van Beethovena.

Hvaljen kao ‘duša španjolske gitare’, Pablo Sáinz Villegas etablirao se kao jedan od najvećih gitarista svoje generacije. Kako opisuje The New York Times, ‘virtuoznim sviranjem koje karakterizira neodoljiva ushićenost’, njegove interpretacije dočaravaju strast, razigranost i dramatičnost Rioje, bogate glazbene baštine njegove domovine. Poznat je po svom strastvenom i osjećajnom sviranju, bilo da nastupa na intimnim recitalima ili svira s Plácidom Domingom pred više od 85.000 ljudi na stadionu Santiago Bernabéu u Madridu.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, a 2024. godine obilježava 99. obljetnicu aktivnog rada. Dubrovački simfonijski orkestar nagrađen je 2005. godine prestižnom nagradom ‘Milka Trnina’, 2015. nagradom za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu, a 2020. godine primili su i nagradu Grand prix Orlando za osobit umjetnički doprinos.

Valentin Egel s 26 je godina postao šef-dirigent i glazbeni voditelj Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Laureat je Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro pl. Matačić u Zagrebu i niza drugih natjecanja. Surađivao je s brojnim slavnim glazbenicima, među ostalim s Brunom Delepelaireom, Fabriceom Millischerom, Reinholdom Friedrichom i Maidom Hundeling.

 

Foto: DLJI

Pročitajte još

(FOTO) GALERIJA FLORA Pogledajte novootvorenu izložbu ‘Iz toka slika’ Antuna Maračića

Dulist

‘Sjetne žene raguzejske’ od subote u parku Gradac

Dulist

(FOTOGALERIJA) Posjetili smo Sajam gramofonskih ploča, evo kako je bilo!

Dulist