Kultura

DSO nastup pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva i violončelista Nicolasa Altstaedta

Dubrovački simfonijski orkestar u Dvoru

Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će pod ravnanjem hrvatskog maestra Pavla Zajceva te uz njemačko-francuskog violončelista Nicolasa Altstaedta sutra, 2. kolovoza u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat, a na njihovu programu naći će se djela Sergeja Prokofjeva, Josepha Haydna i Ludwiga van Beethovena.

Koncert će započeti Simfonijom br. 1 u D-duru op. 25 Sergeja Prokofjeva, koja je poznata i kao Klasična. Napisana je tijekom revolucionarne 1917. godine i predstavlja njegov prvi simfonijski rad. Uslijedit će Koncert za violončelo i orkestar u C-duru, Hob. VIlb:1 Josepha Haydna, jednog od predstavnika svetog trojstva bečke glazbe uz Mozarta i Beethovena. Haydn je neko vrijeme bio i učitelj Ludwiga van Beethovena, a djelo koje će biti izvedeno smatrano je izgubljenim do 1961. kada ga je u Pragu našao muzikolog Oldřich Pulkert. Za posljednju skladbu izabrana je Simfonija br. 8 u F-duru, op. 93. izvanrednog Ludwiga van Beethovena, koji je prema riječima Yehudia Menuhina bio div neshvatljiv većini smrtnika, zbog svoje beskompromisne moći i neudvorničkog pristupa i glazbi i ljudima, a osma od devet legendarnih Beethovenovih simfonija predstavlja jednu od poznatijih autorovih skladbi gdje se donekle vraća korijenima i Haydnovu nasljeđu.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske te nezaobilazan dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima, a 2023. godine obilježava 98. obljetnicu aktivnog rada. Prilikom sutrašnjeg nastupa u Kneževu dvoru vodit će ga dirigent Pavle Zajcev, priznati violončelist i izvanredni profesor za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koji iza sebe ima bogatu karijeru. Za Koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja koji je snimio sa Simfonijskim orkestrom HRT-a nagrađen je Porinom za najbolju izvedbu, a od 2010. djeluje kao stalni suradnik ansambla Antiphonus. Uz njih će

nastupiti i Nicolas Altstaedt, violončelist, dirigent i umjetnički voditelj koji izvodi repertoar u rasponu od rane do suvremene glazbe svirajući na povijesnim i modernim instrumentima, a njegov posljednji album snimljen za Festival u Lockenhausu osvojio je 2020. godine nagradu BBC Music Magazinea u kategoriji komorne glazbe i nagradu Gramophone. Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Foto: Ilustracija DSO/Arhiva

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist