Kultura

DRŽIĆ NA IGRAMA Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića u Zagrebu

Drzic na Igrama

Promocija knjige Hrvoja Ivankovića ‘Držić na igrama – kronika tragom kritičkih zapisa’ održat će se u ponedjeljak, 16. siječnja u 19 sati u foajeu Satiričkog kazališta Kerempuh.

Uz autora, na promociji će sudjelovati Snježana Banović, Željka Turčinović i glumac Frano Mašković. Knjigu su izdali Hrvatski centar ITI i Društvo dubrovačkih pisaca.

Knjiga Hrvoja Ivankovića „Držić na Igrama“ detaljno prikazuje povijest izvođenja Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama te značaj kojeg su te predstave imale u širem opsegu razumijevanja, interpretiranja i revitaliziranja njegove književne zaostavštine. Pišući o okolnostima i kontekstu u kojima su nastajale, o njihovim izvedbeno-stilskim značajkama, redateljsko-dramaturškim koncepcijama i ambijentalnim poetikama na kojima su se temeljile, Ivanković ispisuje i svojevrsnu povijest dubrovačkog ljetnog festivala. Podnaslov „kronika tragom kritičkih zapisa“ upućuje nas na temeljno načelo prema kojem je knjiga koncipirana, no osim posredovanja relevantnog stava kritičara i teatrologa, autor se u njoj često referira i na izjave i sjećanja autora i izvođača tih predstava, dajući nam tako živu, sveobuhvatnu i nadahnutu sliku držićevskog ozračja Igara.

Knjiga ima 400 stranica, a opremljena je s osamdesetak fotografija iz svih važnijih postava Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama. Njena zagrebačka promocija održava se na samom početku godine u kojoj obilježavamo 450 godina od smrti Marina Držića.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist