Grad

DRŽAVNA REVIZIJA POTVRDILA Ugovori za Revelin opet nisu u skladu sa Zakonom

revelin tvrdjava zrak

Državni ured za reviziju, prilikom ‘češljanja’ poslovanja Grada Dubrovnika za 2015. godinu, ponovno je uočio nepravilnosti oko davanja u zakup prostora Revelina.

Riječ je o novom ugovoru o zakupu koji je gradonačelnik Andro Vlahušić u prosincu 2015. godine sklopio s dotadašnjim zakupcem, tvrtkom Afrika Lukše Frankovića, nakon isteka prethodnog ugovora.

Naime, kako je istaknuto u Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Dubrovnika za 2015., Državni ured za reviziju mišljenja je da je novi ugovor o zakupu trebao biti zaključen (produžen) samo za prostor koji je zakupnik koristio sukladno prethodnom ugovoru, a da je Grad, ukoliko je imao namjeru dati u zakup dodatni prostor, za navedeni prostor odnosno za razliku površine trebao provesti javni natječaj u skladu s odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora odnosno Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

​Predmet novog ugovora iz prosinca 2015. godine je prostor u tvrđavi koji u naravi predstavlja prostor u prizemlju tvrđave površine 65,35 m2, prostor međukata tvrđave površine 465,55 m2 i prostor dvorane površine 903,00 m2, odnosno ukupne površine 1.433,90 m2.

U Reviziji se tako, među ostalim navodi, kako je prvotnim ugovorom i dodacima ugovora (koji su zaključeni od 2010. do 2013.) predmet zakupa u naravi predstavljao dio prvog kata, tj. lađu površine 225 metara četvornih (prostor šanka, prostor za konzumaciju, pomoćnu kuhinju i skladišni prostor) te natkriveni dio na taraci površine cca 86 ‘kvadrata’ i na velikoj taraci cca 50 ‘kvadrata’ (po pet metara četvornih iznad svakog ventilacijskog otvora), te izdignuti dio tarace na istočnom dijelu za stolove i stolice površine 156 m2.

​Grad se, navedeno je u izvješću koje je dostavljeno i gradskim vijećnicima na znanje uz materijale za sjednicu Gradskog vijeća 19. prosinca, nije očitovao na ovu točku nalaza.

Svakako treba podsjetiti kako USKOK-ova optužnica Andra Vlahušića i dubrovačkog poduzetnika Lukšu Frankovića tereti za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Vlahušića se tereti da je pogodovao Frankoviću, inače zakupcu tvrđave Revelin u kojoj je ovaj otvorio istoimeni noćni klub. Dubrovački gradonačelnik, smatra USKOK, u tom poslu je napravio štetu za gradski proračun od najmanje tri milijuna kuna. Sve to odnosi se na prvi ugovor i dodatke ugovora o zakupu. No, još uvijek se čeka očitovanje sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu o optužnici za aferu Revelin, a sjednice su do sad već tri puta odgođene.
Posljednja u nizu odgođena je jer je obrana dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića zatražila izdvajanje dijela dokaza iz sudskog spisa jer ih smatra nezakonitim, a sjednica je odgođena do pravomoćnog rješenja Vrhovnog suda.

Što je još otkrila Revizija pročitajte u tiskanom izdanju DuLista…

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist