Županija

Država ne brine o seizmičkim stanicama

Župan i seizmolozi

Župan Nikola Dobroslavić sastao se danas s voditeljem Seizmološke službe Republike Hrvatske Ivom Alerghettijem sa suradnicima i ravnateljicom Zavoda za obnovu Dubrovnika Ivankom Jemo.

Marijan Herak iz Seizmološkog zavoda tom je prigodom upoznao župana Dobroslavića s problemima postavljanja seizmološke stanice na Lastovu, iznimno važne za promatranje seizmičke aktivnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije. Održavanje seizmoloških stanica obveza je države za što se putem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa izdvaja oko 400 tisuća kuna godišnje što je nedovoljno za održavanje postojećih stanica diljem Hrvatske i onemogućava otvaranje bilo koje druge, uključujući i onu na Lastovu.

Dogovoreno je da će DNŽ, sukladno mogućnostima, pomoći u realizaciji projekta lastovske seizmološke stanice te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa izraziti zabrinutost zbog nedovoljnog izdavanja sredstava za aktivnosti Seizmološke službe Republike Hrvatske čime se umanjuje sigurnost stanovnika i posjetitelja najjužnije županije.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Ivanka Jemo izuzetno je važnim ocijenila inicijativu Županije za današnji sastanak te predstavila aktivnosti Zavoda za obnovu Dubrovnika, a koje se odnose na praćenje seizmičkih aktivnosti na području Grada sačinjenih u Srednjoročnom planu praćenja seizmičke aktivnosti na području spomeničke cjeline Dubrovnika koja razrađuje načine prikupljanja seizmoloških podataka te određuje nabavu opreme nužne za prikupljanje takvih podataka. Razgovaralo se također i o mogućnosti zajedničke organizacije stručnog skupa na temu zaštite od potresa.

Koordinator projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović upoznao je sudionike sastanka s projektnim aktivnostima koje se odnose na prikupljanje različitih podataka o seizmičkoj aktivnosti te motrenje zgrada od strateškog interesa na području Dubrovačko-neretvanske županije u čemu bi od iznimne važnosti bila suradnja sa Seizmološkom službom Republike Hrvatske i Zavodom za obnovu Dubrovnika.

Projekt HOLISTIC sufinancira se sredstvima Europske unije putem operativnog programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, a realizira se u suradnji s partnerima iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Grčke i Hrvatske. Inače, DNŽ jedina je hrvatska regija uključena u dio projekta koji se bavi zaštitom od potresa.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist