Aktualno

DRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE Uručene srebrne medalje ‘Ivo de Natali’

DPDS medalje 14

Svečana dodjela medalje ‘Ivo de Natali’ Društva prijatelja dubrovačke starine uručene su danas, 15. prosinca u prostoru Društva.

Ovom prilikom, srebrne medalje koje je dizajnirao akademski kipar Damir Mataušić, dodijeljene su dr. Snježani Knežević, načelniku Stona Vedranu Antunici te predsjedniku Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonku Makoviću u znak zahvalnosti za doprinos u zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

– Društvo je 2007. godine donijelo odluku o kovanju medalja u svrhu promocije povijesti i obnove dubrovačke baštine. U tu svrhu smo tada donijeli odluku i posvetili medalje zaslužnim Dubrovčanima te smo u ovih deset godina izdali ukupno sedam medalja. Danas dijelimo ovu medalju koja je posvećena Bečkom kongresu  iz 1815. godine kada je Dubrovačka Republika nestala sa karte europskih država i posvetili smo je i Ivanu Nataliju, ili kako mu se ulica u gradu zove, Đivu Nataliju, koji se istakao u borbi za opstanak Republike – rekao nam je Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačkih starina.

– Ovo je u svakom slučaju jedno priznanje na koje sam ponosan, a iza ovog stoji ogroman rad ljudi koji su radili na obnovi zidina u zadnjih desetak godina. Ovo je na ponos svih nas, i Stonjana i članova Društva – istaknuo je Vedran Antunica.

Zvonko Maković naglasio je kako mu uručenje ove nagrade znači veliku čast, pogotovo sada kada je predsjednik Društva povijesničara umjetnosti.

– Naši su ciljevi zajednički tako da je Društvo prijatelja prepoznalo ono što ja radim kroz svoju praksu kao povijesničar umjetnosti. Ovo je sigurno velika čast – rekao je Maković.

– Ova medalja ima veze sa mojim radom na Zborniku, monografiji Prijatelja dubrovačke starine koji će danas biti predstavljen u palači Sponza. To je bio veliki rad, mnogo sam naučila i upoznala sam ljude što je velika prilika. Inače smo, i kolega Maković i ja, podupirali Društvo u vremenima koja nisu bila dobra. Mi smo mislili, a mislimo i danas, da je to Društvo apsolutni unikum u Europi, te mu dajemo potporu kao stručnjaci i kao pojedinci – istaknula je Snježana Knežević.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist