Grad

DRUŠTVO ARHITEKATA Projekt obnove ‘Imperijala’ treba proći javni natječaj!

srdj imperial21

Društvo arhitekata Dubrovnik priopćenjem za javnost osvrnulo se na izradu projektne dokumentacije za tvrđavu Imperijal.

– Društvo arhitekata Dubrovnik godinama ukazuje na važnost obaveze raspisivanja javnog natječaja za sve javne, društvene i gospodarske građevine, kao i za zaštićene prostore i kontaktne zone Grada.
U dokumentu ApolitikaA, nacionalnih smjernica za vrsnoću i kulturu građenja, posebno se inzistira na primjeni arhitektonskih i urbanističkih natječaja, kao načina za ostvarivanje visoke kvalitete izgrađenog i neizgrađenog prostora.

Tvrđava Imperijal na Srđu je građevina od povijesnog i kulturnog značaja, a njezina javna namjena trebala bi doprinijeti kvaliteti života građana. Stoga bi i proces izrade projekta rekonstrukcije tvrđave trebao biti transparentan i javan, izborom najkvalitetnijeg rješenja putem javnog arhitektonskog natječaja. Natječaju treba prethoditi izrada detaljnog programa društvene namjene, koji bi uzeo u obzir potrebe zajednice, posebnost mjesta i poštovao memoriju koju lokacija nosi.

Treba napomenuti da u Izmjenama i dopunama GUP-a, u članku 123. točka 3.8., članku 111. točka 3.7.i grafičkoj karti 4.6. stoji obaveza izrade arhitektonsko-urbanističkih natječaja za cijelo područje UPU-a Športsko- rekreacijski centar s golfom na Srđu .

Konačni prijedlog UPU- Športsko-rekreacijski centar, nosio je također obavezu provedbe javnog natječaja za sve prostorno funkcionalne cjeline u Planu, tako i za Fort Imperial, u okviru rekreacijskog parka sa športskim centrom. Ta obaveza je nakon intervencije izrađivača Plana, neposredno pred usvajanje na Gradskom vijeću, a bez provedene naknadne procedure, nestala iz provedbenih odredbi UPU-a, tj. svedena je na svega tri građevine, čija izgradnja nije obaveza investitora golf parka.

Provođenje javnih urbanističkih i arhitektonskih natječaja i otvorena suradnja lokalne uprave sa zajednicom, arhitektonskom strukom i ostalom stručnom javnosti trebali bi postati pravilom prilikom uređenja svih javnih sadržaja i površina grada. Kreiranje javnih i društvenih programa na takvim površinama treba postati transparentno i stručno, sa primarnim ciljem dugoročnog unapređivanja kvalitete prostora i života građana – ističe se u izjavu DAD-a.

Pročitajte još

NAGLI PAD TEMPERATURE MORA Jakopović: Plutača je ispravna

Dulist

[FOTO] GRADONAČELNIK U OBILASKU RADOVA ‘Cesta Tamarić olakšat će život stanovnicima Mokošice’

Dulist

Franković: Kuće za odmor su komercijalni smještaj, a rješenje je novi paket poreznog zakona

Dulist