Aktualno

DRUGO LJETO BEZ SADRŽAJA Hawaii bez koncesionara, dva puta srušen natječaj

hawaii 2

Omiljena ljetna destinacija brojnih Dubrovčana i turista u okolici grada, plaža u Orašcu popularno zvana Hawaii već drugo ljeto nema ugostiteljskog sadržaja. Naime, Upravnom vijeću Županijske lučke uprave Dubrovnik na čijem je čelu nakon lokalnih izbora održanih u svibnju 2021. godine Pero Vićan i ne idu baš od ruke natječaji za dodjelu koncesija. Potvrđuje to i slučaj iz Orašca, gdje su Hawaii ostali bez koncesionara budući da se u dvije i pol godine nije uspio riješiti natječaj za dodjelu koncesije za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra koje predstavlja lučko područje luke Orašac radi obavljanja ugostiteljskih djelatnosti. I ovdje se, baš kao što je to bilo s koncesijom za Peskariju, u sve uplelo Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture koje je na temelju žalbi dva puta poništilo odluku Upravnog vijeća ŽLUD-a.

 

Pet ponuditelja
Inače, dugogodišnji koncesionar na ovoj plaži bio je ugostiteljski obrt Hawaii. Prvi natječaj bio je raspisan u veljači 2021. godine. Na njega se, potvrdili su nam iz Županijske lučke uprave Dubrovnik, javilo pet ponuditelja i to Orašac Sunset j.d.o.o., Ugostiteljski obrt Hawaii, inače dugogodišnji koncesionar, Blitz, obrt za kopneni prijevoz putnika, Platanus d.o.o. i Kapetan j.d.o.o. Visinu ponuda nismo uspjeli doznati, no kao najpovoljnija ocijenjena je ona tvrtke Platanus. Uslijedila je tada žalba na odluku Upravnog vijeća nadležnom Ministarstvu.

-Povodom zaprimljene žalbe na Odluku Županijske lučke uprave Dubrovnik o davanju koncesije na pomorskom dobru, Ministarstvo mora,prometa i infrastrukture Rješenjem je poništilo Odluku Upravnog vijeća Županijske Lučke uprave Dubrovnik o davanju koncesije za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra koje predstavlja lučko područje luke Orašac radi obavljanja ugostiteljskih djelatnosti, od 27. svibnja 2021. godine. Razlozi poništenja Odluke, između ostalog su, činjenica da davatelj koncesije nije precizirao predmet koncesije, pa tako nije razvidno da se koncesija daje u luci otvorenoj za javni promet, uz to nije ispravno definirano jamstvo za ozbiljnost ponude, navedene su investicije koje nisu predmet koncesije i dr.- kratko su na upit DuLista odgovorili iz Ministarstva ne želeći nam ustupiti cjelovito rješenje kojim je odluka poništena.


Drugi natječaj i dvije ponude
Uslijedio je potom drugi natječaj, ali tek u listopadu 2022. godine kada su se javila samo dva ponuditelja – Platanus d.o.o te ugostiteljski obrt Hawaii vlasnice Anite Zeko, inače prethodne koncesionarke. I u ponovljenom postupku je, temeljem odluke Upravnog vijeća i objavljenih kriterija kao najpovoljniji ponuditelj odabrano društvo Platanus d.o.o. No, i tu odluku poništava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

-U ponovljenom postupku davanja predmetne koncesije, poništena odluka od 15. prosinca 2022. godine i predmet je vraćen prvostupanjskom tijelu na ponovno odlučivanje, radi, između ostalog, činjenice da su u usvojenoj ponudi uvrštene investicije koje se ne odnose na predmet koncesije, dokumentacija odabranog ponuditelja nije valjana i dr. – ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

hawaii 5

Slijedom ovakvog razvoja događaja, upitali smo Županijsku lučku upravu Dubrovnik je li nova odluka donesena budući da je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

-Nova odluka nakon poništenja od strane ministarstva još nije donesena, jer smo uputili dopis Upravnom sudu u Splitu, s upitom je li protiv te odluke pokrenut upravni spor, a na naš dopis, vjerojatno zbog štrajka pravosudnih službenika, nismo još uvijek dobili odgovor. Do dobivanja odgovora upravnog suda nismo u mogućnosti ništa komentirati, niti donositi odluke jer će se postupak, u slučaju da je pokrenut upravni spor nastaviti voditi na Upravnom sudu u Splitu-napomenuo je ravnatelj ŽLUD-a Željko Dadić.

 


Koncesija istekla
Svakako treba istaknuti kako je dosadašnjem koncesionaru, ugostiteljskom obrtu HAWAII koncesija istekla, te se od tada ne obavlja djelatnost na predmetnom pomorskom dobru. To su nam potvrdili iz Županijske lučke uprave Dubrovnik. Dakle, popularno oraško okupljalište je ove sezone bez ugostiteljskog objekta, a pitanje je koliko će se dugo još rješavati cijela zavrzlama s dodjelom ove koncesije.

Ne treba zaboraviti kako je Županijska lučka uprava imala problema i s dodjelom koncesije na Peskariji, gdje je također Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dva puta poništavalo odluku Upravnog vijeća na čelu s Perom Vićanom. U tu se priču uplela i krim policija.

 


Dobitnik Zlatne kune
Inače, tvrtka Platanus, čiju je ponudu upravno vijeće ŽLUD-a dva puta ocijenilo kao najpovoljnijom, tvrtka je u vlasništvu obitelji Trojanović. Godine 2019. dobila je i Zlatnu kunu u kategoriji malih trgovačkih društava. Tada je imala preko 100 zaposlenih. Treba podsjetiti i kako su 2017. godine uzeli u najam od tvrtke KHA četiri sve prostore u Hotelima Plat.
-Tamo vodimo sva operativna poslovanja od prodaje do svih ugostiteljskih sadržaja. Sredinom 2017. godine krenuli smo u samom jeku sezone kada se dogodio prevrat u Agrokoru. Hoteli Plat još nisu imali jasnu politiku poslovanja i nisu znali što će točno raditi, tako da smo mi ‘uletili’ u zadnji čas kako bi sama tvrtka uspjela pozitivno poslovati – rekao je na dodjeli Zlatne kune Toni Šimunović, voditelj prodaje.

Iz tiskanog izdanja

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist