Kultura

DRUGI PREMIJERNI NASLOV NA IGRAMA Kako će reagirati dubrovačka publika? Redatelj optimističan

na tri kralja dlji 1

Predstavljanje drugog premijernog dramskog naslova 74. Dubrovačkih ljetnih igara ‘Na tri kralja ili kako hoćete’ Grzegorza Jarzyne i Romana Pawłowskog održalo se u srijedu navečer na tvrđavi Lovrjenac. Svi prisutni imali su priliku pogledati i dio probe. Predstava u režiji Jarzyne i koprodukciji Igara sa Zagrebačkim kazalištem mladih nastala je prema motivima istoimene drame Williama Shakespearea, a na programu je od 21. do 25. srpnja na tvrđavi Lovrjenac.

Jedan od najpopularnijih poljskih kazališnih redatelja Grzegorz Jarzyna rekao je kako je sretan što je na Lovrjencu, kako je sretan što je u Gradu. Rekao je da se radi o ‘gradu energije’. Naglasio je kako se prvi put osjeća u potpunosti spremnim za premijerno izvođenje predstave.

na tri kralja dlji 4

-Sretan sam u potpunosti s produkcijom. ZKM ima jako profesionalan tim. Svi su bili posvećeni i ulagali su svoju energiju – kazao je među ostalim te spomenuo Romana Pawłowskog koji je s njime pisao tekst, kao i ostale članove tima koji su stvarali ovu predstavu. Upravo je na timu stavio veliki naglasak.

Istaknuo je kako su odlučili promijeniti naslov predstave u nešto ‘pozitivnije i optimističnije’, a poslije ‘tri godine tuge u cijelom svijetu’. Spomenuo je ljude koji proživaljavaju rat u Ukrajini te smatra kako i oni trebaju ‘riječi empatije i vjere u ljubav’.

-S publikom ćemo podijeliti osnovne osjećaje, kao što je sreća i mislim kako je ovo pravo mjesto za početak – rekao je. Vratio se unatrag i ističe kako mu je prvog dana na Lovrjencu, iz njegove perspektive, ipak bilo teško.

-Navikao sam na adaptacije, no prostor je bio jako malen. Za nas je bilo problematično postaviti scenu koju smo osmislili. No, mislim da smo kroz iduće dane uspjeli stvoriti energiju za ovo otvorenje. Ne znam kako će publika reagirati, ali mislim da će biti jako dobro. Vrlo sam optimističan – rekao je među ostalim dodajući kako smatra da su Hrvati i Poljaci izuzetno bliski, ne samo po jeziku, već i po smislu za humor i emocijama. Nisu, kako kaže, imali jezičnih barijera u procesu stvaranja ove predstave.

predstava tri kralja proba 3

‘Na Tri kralja ili kako hoćete’ u Jarzyninoj redateljskoj interpretaciji postaje modernistički komad o fluidnim seksualnim identitetima koji se bore za pravo na postojanje u starom, patrijarhalnom svijetu.

‘U luksuzni hotel Ilirija pristižu gosti – poznati, aristokratski, bračni par Olivio i Orsina, Olivijev asistent Mario i pjevačica Feste, Olivijeva tetka Tomassa i njena prijateljica, bogata Engleskinja Andrea. Za vikend cijeli je hotel samo njihov, a da dobiju sve što požele pobrinut će se voditeljica hotela Malvolia i konobar Zoran. No, ono što oni zaista žele u potpunosti je drugačije od onoga što oni misle da žele, a to će im možda sasvim slučajno otkriti jedan nepozvani gost – Violx. Pripremajući se za cross dress party zbog kojeg su svi likovi u hotelu Ilirija, uz prisustvo Violx, razotkrit će sve ono skriveno što svi oni nose u sebi, a sve što su znali o ljubavi, ali i o sebi samima preokrenut će se preko noći’, navodi se u najavi.

Dado Ćosić, koji u predstavi glumi Olivia, kasnije Oliviju, spomenuo je među ostalim u izjavi kako je ovo priča o ‘coming outu’, što je i dalje, kako kaže, ‘velika, zabranjena i bolna tema’. Naglasio je da je dubrovačka publika naviknuta na razne teatre i izraze.

predstava tri kralja proba 17

-Mislim da dubrovačka publika u tom smislu neće doživjeti ništa šokantno, nešto što bi ih moglo uznemiriti. Dobit će jednu vrlo vizualno atraktivnu, kompaktnu predstavu. Riječ je o ansamblu koji jako dobro funkcionira – kazao je.

Doris Šarić Kukuljica koja glumi Olivijevu tetku Tomassu, kasnije Tobyja, reći će kako se Shakespeare i ova predstava dodiruju u bitnim stvarima.

-Sve ljubavne scene su originalne, a ostatak je mašta našeg režisera i dramaturga. Mi smo se ukrcali na taj njihov brod i doplovili smo do premijere. Zanimljivo je, lica su podijeljena neočekivano. Podjela je zapravo u dosta segmenata neočekivana. Bilo je zabavno, ponekad naporno, ponekad vrlo lagano, ponekad vrlo stresno kao što je uvijek dok se rađa predstava. Svi smo u iščekivanju reakcije publike i hoće li predstava prokomunicirati na onaj način za koji mi mislimo da bi možda trebala. Ili će nas možda publika iznenaditi sa svojim reakcijama. To je isto tako lijepo. Meni je bio poseban užitak što sam na sceni sa svojom prijateljicom Barbarom Prpić koja igra moju najbolju prijateljicu, odnosno druga. Ona je Andrea koja postaje Andrew. Ta varijanta da uskačemo u muška lica je izazovna i zabavna za mene – kazala je.

predstava tri kralja proba 14

Na pitanje, što misli o naglasku na seksualne identitete kroz ovu predstavu, i koliko je to – neslobodna tema.

-Svima je to neslobodna tema i nitko se još u tome nije potpuno opustio. Ali tu smo da izrelaksiramo stvari, a ne da ih napinjemo. Utoliko mislim da će to biti i za publiku možda tema za razmišljanje. U principu sam za apsolutnu slobodu sve dok se netko ne dotiče moje slobode – naglasila je.

Mia Melcher koja glumi Violx, kasnije Cesario (nebinarna osoba), istaknula je kako je za nju ovo jako zanimljiv koncept predstave.

-U Shakespeareovo vrijeme sve ženske likove su igrali muškarci. Autorski tim je došao na ideju da ‘ukrademo’ tu poziciju, damo svim ostalim likovima da promijene spol, a mene da stavimo u neku srednju poziciju – neke čiste, otvorene osobe koja promatra ljubav iz neke dječačke pozicije. Bavimo se temom koja je aktualna, a to je srednji spol koji ljude iritira, ali i otvara različite teme – kazala je.

Foto Ivan Pozniak 

Pročitajte još

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist