Grad

DPDS dodijelio medalju ‘Stjepan Gradić’ Šuljku, Bancu i Mesiću

DPDS

Sva tri gospara – Tomislav Šuljak, prof. Ivo Banac i Jasen Mesić – su u ovo teško i složeno vrijeme za Društvo dali svoj velik i ozbiljan doprinos. Ali ne samo sada, jer su oni u radu Društva već dulje vremena prisutni. Uvjeren sam da će ostati i dalje – kazao je predsjednik DPDS-a Denis Orlić na jutrošnjoj dodjeli medalje Stjepana Gradića za poseban doprinos obnovi baštine.

– Uistinu smo sretni što dijelimo zadnju iz niza medalja koje je Društvo iskovalo, Stjepana Gradića Oca Domovine. Njegovu medalju ne može se dati svakome. Zna se na koji način i u koje doba je on štitio i uspio zaštititi interese Grada. Ova tri gospara nastavili su štititi dobrobit Društva i Grada – dodao je Orlić.

– Gradić je pregovarao između Isusovačkog reda i Dubrovačke republike da se osnuje Collegium Ragusinum, ali bio je dijecezanski svećenik, nije bio Jezuit, zato smo stavili Katedralu – objasnio je Orlić izgled medalje.
Tajnik Društva Niko Kapetanić istaknuo je kako je projekt kovanja medalja pokrenut prije osam godina.

– Medalje su posvećene onim dubrovačkim ljudima koji su se borili i žrtvovali za svoj Grad i Republiku. Od Miha Pracata, Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića do Ilije Sarake i Nikolice Bone. Medalja Stjepana Gradića je posljednja u planiranom nizu. Ima još zaslužnih Dubrovčana, jedan od njih je i Marojica Kaboga, ali to će se dodijeliti iduće godine. Željeli smo podsjetiti sadašnje naraštaje na zaslužne Dubrovčane iz prošlosti, ali ih i dodijeljivati zaslužnim građanima za obnovu spomenika, ili kao aktivni članovi ili kao podupiratelji – istaknuo je Kapetanić.

Najstariji laureat Tomislav Šuljak zahvalio je Društvu na dodjeli ljepota Gradu, dubrovačkih, stonskih i konavoskih zidina te za podizanje i održavanje kulture Dubrovnika.
– Hvala im na održavanju uspomene na divnu povijest Grada, i na želji da se na povijesti uče nove generacije – kazao je Šuljak.

Prof. dr. sc. Ivo Banac istaknuo je kako priznanje stiže u teškoj godini okršaja koji ‘još uvijek nisu gotovi’.
– Ono što Društvo radi godinama potvrđuje kako rezultat donosi volonterski rad koji rade sami građani i koji se zalažu za ono što je vrijedno svoje sredine i domovine. Loše je kad se u državnim organizacijama ili lokalnoj upravi pojave oni koji to osporavaju i sve usmjeruju natrag u trenutku kad bi ovakvih inicijativa trebalo biti više. Želio bih da građani shvate koliki je doprinos Društva Gradu – rekao je Banac.

Najmlađi laureat Jasen Mesić kazao je kako, premda nije Dubrovčanin, izuzetno cijeni rad DPDS-a na polju kulturne baštine.
– Kad je Društvo osnovano, bilo je prava avangarda. I danas u svim strategijama vidite da je primjer kad građani kontribuiraju u suživotu sa spomenicima, to je postalo pisano pravilo kojeg se neki ne drže, a postalo je i uzus struke koja preporuča da se najbolje štiti onaj spomenik na čijem štićenju sudjeluje lokalna zajednica. Zidine nisu štitile samo kuće, već i duh jednog prostora, posebne kulture i društvenog ustroja koji je iznjedrio sve čemu se možemo diviti – istaknuo je Mesić.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist