Chef consultant, food kreatorica i savjetnica za jelovnike – Irina Brajčić danas stoji iza brojnih koncepata hrane koji spajaju identitet, sezonalnost i priču. Javnost je pamti iz MasterChefa, no njezin profesionalni put mnogo je dublji: Irina surađuje s restoranima, vodi kulinarske radionice i razvija jelovnike koji nude više od pukog obroka – hranu koja ima ritam, strukturu, okus, poruku.
–Moj posao je kreirati jelovnike i cijela iskustva hrane koja imaju smisao. Volim osluškivati lokaciju, navike i sezonalnost te iz toga stvarati nešto autentično – objašnjava Irina.
U njenim jelima spajaju se mirisi djetinjstva, tragovi putovanja, prirodni sastojci i mediteranska nota, a svaki tanjur koji stvori nosi osobni potpis. Najnoviji projekt koji je osmislila i osobno provodi svakog jutra jest ‘Doručak by Irina’, nastao u suradnji s restoranom Pino’s na početku šetnice u Uvali Lapad. Ova suradnja za nju je više od angažmana – to je prostor potpune slobode i kreativnosti.
-Restoran Pinos mi je dao slobodu da kreiram nešto zaista autentično. Vjerujem da zajedno možemo postaviti novi standard za doručak u Dubrovniku – ističe.
U vremenu kad se doručak najčešće svodi na rutinu, ‘Doručak by Irina’ poziva na nešto drugo – na svjestan početak dana, uz jela koja bude i tijelo i duh.
Doručak kao ritual, a ne navika – temelj je ovog koncepta. Hrana koja se ne jede usput, nego doživljava. Svako jelo pomno je osmišljeno da probudi i tijelo i duh, a u kuhinji sve počinje od osnova – od tijesta za kroasane do domaćih marmelada, umaka, ulja i pestâ. Nema industrijskih prečaca, samo znanje, strast i poštovanje prema sastojcima.
Ponuda se temelji na ravnoteži – nešto za one koji vole lagano, nešto za one koji traže jači obrok, i pokoje iznenađenje. U ponudi se, između ostalog, nalazi shakshuka s dimljenim balančanama i maslinama, topla, začinjena i slojevita – jelo koje Irinu osobno vraća u djetinjstvo.
Tu su i smoothiji – jedan kremasti od šumskog voća i jogurta, drugi sezonski, primjerice od pipuna i manga – jednostavni, svježi i nutritivno bogati, baš kako ih Irina voli promovirati i kroz svoje društvene mreže. Doručak, vjeruje, treba započeti pravim gorivom.
A ako se poželi nešto konkretnije, u ponudi su i proteinske kaše, hranjive poke zdjele, njezina autorska jaja Benedict, palačinke od jaja punjene pestom od rikule, seitan pita sa sezonskim povrćem i brojne druge opcije koje ostavljamo, kao što je i Irina željela, kao malo iznenađenje za goste.
Doručak by Irina poslužuje se svakog dana od 8 do 12 sati, a odlična vijest je i da će restoran Pino’s raditi i tijekom zime, a Irinin doručak ostaje dio stalne ponude. Uz sve to, domaći gosti imaju i popust jer, kako naglašava, ovaj je koncept nastao upravo s njima na umu.
-Ovaj doručak nije samo gastronomski doživljaj. On je iskren poziv našim ljudima da dan započnu nečim drugačijim, pripremljenim upravo za njih – s ljubavlju, pažnjom i poštovanjem prema svakom sastojku – istaknula je.
Svoj rad Irina ne ograničava na jednu adresu, uvijek je otvorena za nove suradnje i projekte.
-Uvijek rado otvaram vrata novim pričama, lokacijama i ljudima koji razmišljaju o hrani kao o iskustvu – zaključila je Irina.
Ako se jutro prepoznaje po doručku, onda se Pino’s i Irina Brajčić prepoznaju po tome da ga pretvaraju u ritual koji vrijedi ponavljati – svakog dana.