Kultura

DONACIJA DPDS-a Znanstvena knjižnica bogatija za primjerak tiskarske djelatnosti Dobrića Dobrićevića

znanstvena knjiznica dpds dobricevic4

Zahvaljujući donaciji Društva prijatelja dubrovačke starine, Znanstvena knjižnica Dubrovačkih knjižnica bogatija je za još jedan prvotisak Lastovca Dobrića Dobrićevića, jednog od pionira europskog tiskarstva. Riječ je o iznimno dobro očuvanom primjerku djela rimskog književnika i gramatičara Aula Gelija (lat. Aulus Gellius) ‘Noctes Atticae’, zbirci komentiranih bilježaka nastalih za vrijeme njegova studija u Ateni, koja se zbog niza citata, odnosno fragmenata i kratkih prikaza izgubljenih djela ranijih antičkih autora, smatra jednim od najdragocjenijih izvora podataka o antičkome svijetu.

Dobrić Dobrićević (Boninus de Boninis, Boninus de Ragusia, Boninus Ragusaeus), rođen je na Lastovu 1454., a tiskarstvom se počinje baviti 1478. godine kada se u Veneciji pridružio poznatom hrvatskom tiskaru Andriji Paltašiću iz Kotora. Nakon Venecije tiskarsku i nakladničku djelatnost nastavlja u Veroni, Bresci i Lyonu, a prema podatcima koje donosi British Library, sačuvano je 87 primjeraka njegovih prvotisaka diljem svijeta.

Dobrićevićeva djela smatraju se ponajboljim primjerima tiskarstva svojega doba, a od pedesetak njegovih poznatih izdanja, njih četrdesetak potječe iz vremena između 1483. i 1491. godine, tj. iz razdoblja koje je proveo u Bresci i kojemu pripada novonabavljeni dubrovački primjerak inkunabule iz 1485. godine, kojem u impresumu stoji: Impressum Brixiae per Boninum de Boninis de Ragusia anno domi//ni M.CCCC.LXXXV. die tertio Martii. Correctore Marco Sca//ramucino de Palatiolo.

Tvrdi uvez od smeđe kože s pozlaćenim frizovima na hrptu na prvim praznim stranicama čuva i rukopisne zapise i ex-libris prethodnih vlasnika koji datiraju još iz 18. stoljeća: najstariji je zapis onaj Josepha Breretona iz Kings Collegea Cambridge iz 1738. i njegov ex-libris iz Helminghanma u Suffolku, Dysart zapis na unutarnjoj korici knjige pripadao je najvjerojatnije Lionelu Tolemamacheu (1707. – 1770.), četvrtom grofu od Dysarta, koji ju je, prema zapisu kupio 1751. u Fleet Streetu, a tu je i bilješka pisana olovkom Jacoba Tonsona mlađega, znamenitog engleskog knjižara i izdavača iz 18. stoljeća.

Hrvatska, prema dostupnim podatcima, posjeduje devetnaest Boninovih izdanja u trideset primjeraka, a od toga u Dubrovačkim su se knjižnicama do sada čuvala tri njegova izdanja iz brešanskog razdoblja. Kupnjom inkunabule ‘Noctes Atticae’ Aulusa Gelliusa Znanstvena knjižnica Dubrovačkih knjižnica značajno je obogatila vrijednost svojega fonda i to primjerkom prvotiska u čijem je stvaranju sudjelovao Dubrovčanin rođen na Lastovu i od kojeg su u Hrvatskoj sačuvana samo dva primjerka (jedan se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a drugi u samostanu na Korčuli).

Dubrovačke knjižnice zahvaljuju Društvu prijatelja dubrovačke starine te Danielu Glavanu i Antikvarijatu Biblos na pomoći u ostvarivanju misije prikupljanja, obrade i čuvanja za buduće generacije značajnih djela knjižne djelatnosti kojima su tvorci i autori Dubrovčani.

Pročitajte još

[FOTO] Senka Bulić ususret ‘Ekvinociju’: Povijest Igara obilježena je tekstovima Vojnovića

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE ‘Hekuba’ na Lovrjencu

Dulist

Otvorena izložba dubrovačkih umjetnika “Slatki i grki Vojnovićev fundus”

Dulist