AktualnoKoronavirus u HrvatskojUrednički izbor

DOKTOR LJUBIĆ ZA DULIST ‘Zbog koronavirusa u gradu smo 300 ljudi stavili pod nadzor’

Korona Wiki

Od početka zdravstvenog nadzora vezanog za koronavirus, preko 300 osoba je bilo pod zdravstvenim nadzorom epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, potvrdio nam je to voditelj Odjela za epidemiologiju dr. Miljenko Ljubić.

Četiri osobe od tih 300, rekao je Ljubić bile su hospitalizirane pod sumnjom na koronavirus, a nalazi su im se vratili negativni. Također, dodao je, od 1. ožujka pooštrene su mjere za osobe koje su bile u zaraženim područjima te ih se stavlja u kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

-To su većinom naši pomorci koji se vraćaju iz ugroženih područja. Najveći broj onih koje nadziremo su turisti koje ne stavljamo u kućnu izolaciju. Oni mogu slobodno hodati gradom, ali nam se moraju svaki dan javljati i izvještavati nas o svome zdravstvenom stanju. Po pitanju turista, u početku su nam pod nadzor najviše dolazili kineski državljani, a sada prevladavaju Japanci – rekao nam je dr. Ljubić.

Biti pod badzorom epidemiologa, objašnjava nam, znači da osobe koje dolaze iz zemalja ugroženih koronavirusom moraju svaki dan epidemiolozima javljati bilo kakvu promjenu u svome zdravstvenom stanju, a preporuka je i kućna samoizolacija sa što manje kontakata te izlazaka.

-Preporuka Ministarstva zdravstva jedino je malo fleksibilnija za vozače koji zbog svoga posla voze, na primjer, u Italiju. Oni ne moraju biti u kućnoj samoizolaciji, ali nam se također moraju svakodnevno javljati o svome zdravstvenom stanju – zaključio je za DuList epidemiolog dr. Miljenko Ljubić.

Inače, u Hrvatskoj se trenutno pod nadzorom epidemiologa zbog koronavirusa nalazi preko 2500 osoba.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist