Vaše vijesti

DOJMOVI S ĐAKONSKOG REĐENJA MARIJA TOŠIĆA ‘Srce je prepuno, milošću preplavljeno’

rim hodocasce naslovna

‘Bit ću vam milostiv u Rimu’ – Božanska je misao koja je nadahnula sv. Ignacija Loyolskog kad se još u 16. stoljeću otputio u danas talijansku prijestolnicu po papinski blagoslov u svrhu utemeljenja Družbe Isusove. Pod istim motom početkom listopada čak 100 hodočasnika Dubrovačke biskupije u organizaciji Divine Dubrovnik Travela otisnulo se na put u Rim s ciljem kako bi uveličali đakonsko ređenje Dubrovčanina Maria Tošića u baroknoj crkvi ranije spomenutog svetca.
– Dojmove, moram priznati, još uvijek sabirem, i vjerujem da ću ih još dugo sabirati. Ali, glavni je osjećaj svakako zahvalnost. Zahvalnost, prije svega Bogu, koji me uvijek ljubio i uvijek razumio, on koji je sama ljubav i vjernost, darovao mi je i život i poziv. Providio je da se rodim u predivnoj obitelji, i odrastam u zajednici pod skutom naše Gospe od Milosrđa kod naših kapucina. Upravo je i toj zajednici, našoj Crkvi, Gospodin također iskazao ljubav, jer ređenje je puno više od milosti iskazane pojedincu; ono ja dar Crkvi i za Crkvu. Ista ta zajednica, što molitvenom podrškom, što hodočašćem u Rim na ovo slavlje, opet se stisla u zagrljaj, baš kao djeca okupljena oko Marije na slici naše Gospe. Taj zagrljaj nastavio nas je grijati i dok smo zajedno slavili misu zahvalnicu, a vjerujem da će nas nastaviti grijati i cijelim putem na našem zajedničkom hodočašću prema onom vječnom i neprestanom zagrljaju Božjem. Na ovom mjestu želim još zahvaliti svima onima koji su omogućili da se ovaj događaj odvije na ovako predivan način: mojoj Dubrovačkoj biskupiji, mojem zavodu Germanicum-Hungaricum, svoj mojoj braći i sestrama koji me podržavaju i mole za mene, a na poseban način gospođi Renati Karlić iz agencije Divine Dubrovnik Travel, koja je sve srce dala u ovo hodočašće – poručio je don Mario.
– Zahvaljujem don Mariju i obitelji Tošić na povjerenju i uzajamnom razumijevanju te podršci tijekom cijele organizacije te svim odazvanim hodočasnicima na srdačnosti i otvorenosti u Rimu. Veliko zadovoljstvo je bilo surađivati s gospodinom Petrom Franićem, vlasnikom autobusne tvrtke No. 5, koji je neumorno i sa smiješkom držao gusti raspored obje grupe u Vječnom gradu gdje trenutno ima 600 aktivnih gradilišta zbog nadolazeće Godine nade. Divine tim je svim izazovima Rima uspješno odgovorio te smo imali milost u zajedništvu s mnoštvom vjernika Dubrovačke biskupije prisustvovati đakonskom ređenju našeg dragog Maria, misi zahvalnici, svečanoj večeri u blagoslovljenom ozračju u Casa Bonus Pastor uz obilje osmijeha i suza radosnica svih prisutnih. Doista nam je u Rimu Gospodin bio milostiv! – dodala je Renata Karlić, vlasnica Divine Dubrovnik Travela.
Na tom milosnom putovanju, koje je kulminiralo misnim slavljem na kojem je Tošić primio sveti red đakonata te kojeg je predslavio rumunjski nadbiskup Alba Iulije dr. Gergely Kovács, uz vjernike naše biskupije osim pratitelja Divine Dubrovnik Travela bili su župnik u Zatonu i Orašcu pater Dariusz Nowak te fra Stipe Jurič iz samostanske zajednice otaca dominikanaca u Gradu, don Mario Karadakić iz Zadarske nadbiskupije i don Ante Vrhovac iz Vrhbosanske nadbiskupije.
– Hodočašće je putovanje vjernika k mjestu što ga je posvetilo neko očitovanje božanstvo ili djelatnost nekog religioznog učitelja, u namjeri da se ondje prikažu molitve u izuzetno povoljnom okolišu. Naše hodočašće u Rim bio je pohod svetim mjestima koje su posvetili dvojica prvaka naše Crkve, apostoli Petar i Pavao, te njezini nebrojeni sveci i mučenici. I ovom prigodom želim istaknuti vrijednost hodočašća u mjesta povezana sa sveticama i svecima naše Crkve, jer je to prigoda da vjernici zajedništvu u vjeri i molitvi, a oni koji traže Boga da ga nađu i susretnu se s njime u bogoštovnom ozračju. Naše zajedničko razgledanje carskog i kršćanskog Rima, ljepota njegovih bazilika i spomenika, cijelo vrijeme izazivalo je u nama bujicu radosti, unatoč umoru i… naša pak hodočasnička molitva, osim što je posvjedočila da smo učenici Kristovi koji su povjerovali i koji vjeruju, potvrdila je da je Bog darežljiv i milostiv, pun nježnosti i milosrđa također u Rimu. A, poput don Marija Tošića na kojeg su u našoj nazočnosti položene ruke te ojačan sakramentalnom milošću postavljen za služenje, i mi smo pozvani da, svaki prema svojim darovima, budemo Božji služitelji, milosrdni i marljivi, hodajući po istini Gospodina, koji je postao sluga svih – kazao je fra Stipe Jurič.
Uz duhovno vodstvo spomenuti su hodočasnike poveli u razgled sakralnih dragulja i znamenitosti Rima, ali i Cascije – grada najljepše ruže Umbrije, sv. Rite, svetice nemogućega i zagovornice u bespomoćnim i beznadnim slučajevima, zatim Fonte Colomba tzv. franjevačkog Sinaja, gdje je u 13. stoljeću sv. Franjo Asiški napisao pravila tog reda, Greccia – poprišta prvih živih jaslica 1223., ponovno zasluge ovog omiljenog talijanskog svetca i nebeskog zaštitnika Talijanske Republike i konačno Assisa rodnog grada „plemića siromaha“ te sv. Klare i to nam sam blagdan sv. Franja Asiškog.
– Zahvaljujem Gospodinu za zajedništvo u kojem smo imali priliku rasti i učiti jedni od drugih. Hvala našem don Mariju, njegovoj obitelji, duhovnicima i agenciji Divine Dubrovnik Travel koja nas je povela na ovaj put rasta u vjeri. Srce je prepuno, milošću preplavljeno. Ono što mi je posebno dotaklo srce bilo je svetište Greccio, špilja Franjinih prvih živih jaslica pred kojima se slavila Euharistija. Bilo je to mjesto našeg zajedničkog poklona Isusu, mjesto koje me iznova poučilo poniznosti i malenosti te ispunilo neizmjernim mirom i radošću – pojasnila je hodočasnica Nikolina Nagy.
– Zahvalni smo Bogu na Mariju i njegovoj milosti, ponosni i počašćeni što smo dobili tu čast da budemo prisutni veličanstvenom činu đakonskog ređenja, kao i obiteljskom prinosu darova. Već sad znamo da je ovo hodočašće puno milosti i topline urezano u naša srca za cijeli život – zaključila je hodočasnica Ninuška Mišić.
Posebna radost razlila se unutar ovih stoljetnih svetih mira upravo zahvaljujući molitvi hodočasnika Dubrovačke biskupije, no i zvonkim nabožnim pjesmama na hrvatskom jeziku čije su interpretacije ganule brojne posjetitelje i prolaznike. Kako je bilo riječ o uistinu milosnom putovanju svjedoče i mnogobrojne fotografije i videozapisi. Proslavi ovog iznimno važnog događanja za crkvenu zajednicu uopće međutim još se ne nazire kraj te se ona nastavlja svetom misom i agapama, druženjem vjernika, u Dubrovniku u petak, 11. listopada u 19.00 sati, u Svetištu Gospe od Milosrđa gdje je i započeo don Mariov put ka svećenstvu.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

Roditelji Postranja traže bolju prometnu povezanost: „Tražimo ono što nam je uzeto!“

Dulist

[FOTO] ĐIR S ANOM MLJEĆKOM ‘Hvala vam za službu’

Dulist

[FOTO] Đir s Anom Mljećkom!

Dulist