Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2023.] Velika pobjeda Hrvatske u sporu s golferima

golf grad2667

Svaki kraj godine vrijeme je za podvlačenje crte na svaki mogući način. DuList već godinama na kraju godine donosi pregled događanja koja su na ovaj ili onaj način obilježila posljednjih 365 dana. Od političkih zbivanja, afera i komunalnih problema, ili s druge strane velikih projekata i sportskih uspjeha, ali nažalost i tragedija. Ove godine donosimo Top 5 po izboru DuLista. Svaki od njih dao je biljeg na svoj način i utjecao na živote svih nas.

Šest godina rješavao se arbitražni spor kojega su pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova Washington D.C. (ICSID) protiv Republike Hrvatske pokrenuli investitori golfa na Srđu – Elitech kao investicijsko društvo sa sjedištem u Nizozemskoj i Razvoj Golf d.o.o., kao projektno društvo u RH. Odlična vijest za Hrvatsku stigla je u svibnju ove godine – tužba investitora sa zahtjevom za naknadu štete je odbačena! Podsjetimo, tužitelji su tvrdili da su izvršili velika ulaganja u Republiku Hrvatsku radi realizacije projekta Golf Srđ na platou iznad grada Dubrovnika na način da su kupili zemljište i izradili odgovarajuću dokumentaciju. Nadalje, tvrdili su da je postupanje hrvatske strane dovelo do gubitka vrijednosti projekta Golf i povezane imovine što je dovelo do toga da je zemljište izgubilo značajan dio svoje vrijednosti, da je time doveden u pitanje i sam projekt te da je Republika Hrvatska, između ostaloga, indirektno izvršila eksproprijaciju tužiteljevih ulaganja, a sve pozivom na odredbu čl. 6. Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je uloženim znanjem i snažnom argumentacijom uspjelo osporiti tužbu nizozemskog investitora. Tribunal je svojim pravorijekom utvrdio da Republika Hrvatska nije povrijedila odredbe članka 3. stavka 1., 2. i 4. odnosno poštenog i pravičnog postupanja, legitimnih očekivanja, kao i članka 6. Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske te da nije bilo diskriminatornih postupanja nadležnih tijela. No, to je tek jedan od ukupno tri spora koja se vezuju uz ovaj projekt na Srđu.

Još su dvije arbitraže
— Imamo još uvijek dvije arbitraže. Jedna se vodi pred istim arbitražnim sudom u Parizu, koju je pokrenuo Aaron Frenkel osobno, dok se druga arbitraža vodi pred sudom u Zagrebu, pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u kojoj je tvrtka Razvoj golf tužila Grad Dubrovnik vezano za ukidanje koncesije za tvrđavu Imperial. Važno je naznačiti da je prva pobjeda u arbitraži oko golf igrališta na Srđu iznimno važna za druga dva postupka jer se dotiče i jedne i druge teme. Ono što je sada nedvojbeno jasno jest da Republika Hrvatska nije u niti jednom trenutku sprječavala nikoga u realizaciji onoga što je sukladno zakonu dozvoljeno. Također, ono što je jasno da nijedna institucija nije favorizirala investitora prilikom ishođenja bilo kakvih akata ili dokumenata, već se kao i u svim drugim investicijama radilo sukladno zakonu i zakonskim procedurama – rekao je to gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije povodom velike pobjede Hrvatske. Konferenciju za medije održali su i predstavnici Zelene akcije i građanske inicijative Srđ je Grad. Istaknuli su, između ostaloga, kako već 17 godina dokazuju da je projekt golfa na Srđu štetan za grad, a zamalo i za Republiku Hrvatsku. — Veliko nam je zadovoljstvo što su u Washingtonu potvrđene presude sudova u Hrvatskoj koje su u tri navrata dokazivale da se investitoru pogodovalo i da se na nezakonite načine osiguravala prenamjena zemljišta i povećavanje vrijednosti zemljišta 15 puta – rekao je Capor te napomenuo kako se čitavo vrijeme koristila izlika arbitraže da se s projektom golfa na Srđu ništa ne napravi, odnosno da se ne izbaci iz prostornih planova. —Volja građana na referendumu je bila jasna. Očekujemo dosljedno ponašanje gradonačelnika Frankovića i njegovih partnera, sve nekadašnjih članova Dubrovačkog dogovora, dakle golf koalicije da se jasno distanciraju od projekta i od sve korupcije koja je pratila donošenje prostornih planova. Želimo da se konačno svi smještajni kapaciteti s područja sporta i rekreacije izbrišu i da se provede referendumska volja građana – rekao je Đuro Capor.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist