Aktualno

[DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI 2023.] Počelo najiščekivanje suđenje

sudjenje hidroelektrana12

Svaki kraj godine vrijeme je za podvlačenje crte na svaki mogući način. DuList već godinama na kraju godine donosi pregled događanja koja su na ovaj ili onaj način obilježila posljednjih 365 dana. Od političkih zbivanja, afera i komunalnih problema, ili s druge strane velikih projekata i sportskih uspjeha, ali nažalost i tragedija. Ove godine donosimo Top 5 po izboru DuLista. Svaki od njih dao je biljeg na svoj način i utjecao na živote svih nas.

U veljači 2023. godine počelo je suđenje za jednu od većih tragedija koja se dogodila u novijoj dubrovačkoj, ali i hrvatskoj povijesti. Riječ je o dugoočekivanom suđenju okrivljenicima za tragediju u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu u siječnju 2019. u kojoj su svoje živote izgubili djelatnici postrojenja – Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. Na okrivljeničku klupu sjeli su umirovljeni direktor HE Dubrovnik Mato Mišković, potom tada čelni ljudi HEP Proizvodnje Željko Starman i Nikola Rukavina i stručni suradnici na projektu rekonstrukcije objekta Ivica Nujić i Miljenko Vučić. Šestooptuženi je HEP proizvodnja kojeg je tijekom rasprava predstavljala Sonija Pozaić. Svi su se izjasnili da nisu krivi za slučaj izbijanja požara u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu. Također, puno puta se isticalo, od strane odvjetnika, ali i obitelji stradalih, kako su se na okrivljeničkoj klupi trebala naći još neka imena.

‘Ne znam’, ‘ne sjećam se’…
Tijekom godine koja je za nama, u razmaku od nekoliko mjeseci, održano je nekoliko višednevnih rasprava na kojoj su ispitani brojni svjedoci. Došlo je i do nešto veće pauze u održavanju rasprava zbog štrajka na sudu. Tijekom nekoliko višesatnih rasprava ‘izredali’ su se brojni svjedoci, među njima i radnici koji su se tog kobnog dana također našli u postrojenju te su jedva izvukli živu glavu. Tu su bile i čelne osobe za određene poslove, među ostalim i za projekt rekonstrukcije, koji je bio često isticanom temom u ispitivanju svjedoka. Često su se u sudnici, na postavljena pitanja odvjetnika, mogle čuti riječi – ‘ne znam’, ‘ne sjećam se’… Na klupi su svjedoci govorili i o radnoj svakodnevici u postrojenju. Njihova bi svjedočenja u većini slučajeva ‘dočarala’ nedostatke u svakodnevnom radu u HE Dubrovnik u Platu. Vjerojatno su brojni zbog svega navedenog postavili pitanje – je li se dosta toga uzimalo zdravo za gotovo?

Iduća rasprava
Rasprava se trebala nastaviti u prosincu 2023. godine, no zbog rekonstrukcije sudnice, nastavit će se krajem siječnja, odnosno od 23. do 26. siječnja 2024. godine. Svjedočit će među ostalim i Frane Barbarić, donedavni predsjednik uprave HEP-a, kao i nekadašnji direktor HE Dubrovnik Ivo Miletić i još neki svjedoci. Članovi obitelji stradalih pratili su sve do sada održane rasprave. U cijelom tom mučnom procesu, ipak bi skupili snage i izašli pred novinare te dali izjavu. Božena Pozniak, majka preminulog Davora Pozniaka, u listopadu je izjavila kako je ‘prestrašno’ vrijeme održavanja nove rasprave. Istaknula je da se opet navode izlike kao što je renoviranje sudnice, ‘kao da u Dubrovniku ne postoji nikakva druga prostorija’, navela je.
—Opet se ide na ruku da se odugovlači, da i dalje svi mogu govoriti da se ničega više ne sjećaju. Sada će čak i s pravom moći govoriti da se ne sjećaju jer je toliko proteklo vremena. Prestrašno, maloprije sam se isplakala. Meni je toliko to teško… – kazala je među ostalim.

Pročitajte još

I na aerodromu se osjeća manjak radne snage, motiviraju zaposlenike izdašnim nagradama

Ivana Mijić Vulinović

DOJAVITE LOKACIJE ŽIVIH JEDINKI Periske – jeste li ih vidjeli?

Dulist

MINISTAR GLAVINA NAJAVIO Turističke zajednice imat će veće ovlasti

Dulist