KulturaUrednički izbor

DODJELJENE ZAHVALNICE Uz pomoć DPDS-a, u rukama HAZU vrijedno Gučetićevo djelo

dpds palaca hazu katic zahvalnice 12

– Pripala mi je iznimna čast da ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Društvu prijatelja dubrovačke starine, ali i gospodinu Niku Kapetaniću posebno uručim naše zahvalnice koje su u prvom redu odnose na njihov doprinos da se ovo iznimno djelo Nikole Gučetića ‘Discorsi sopra metheore d’Aristitele’ otkupi i vrati tamo gdje mu je mjesto, u Arboretum Trsteno – rekao je u petak ujutro ovim povodom akademik Dario Vretenar. Priliku su okupljeni članovi Akademije iskoristili i za se zahvaliti na ukupnoj suradnji koja se proteže od Dubrovnika do Cavtata.

– Najbolji i najskuplji primjer naše suradnje je obnova sjevernog djela cavtatskih zidina čiji je vlasnik HAZU koja se na njih uknjižila u isto vrijeme kad i na Knežev dvor pa im je pripao čitav taj potez. Također, cijelo vrijeme mi pomažemo njihova izdanja koja se odnose na dubrovačku baštinu. Nedavno smo im izašli u susret obnovom vrata u ljetnikovcu Sorkočević u Lapadu pa tako i ograda te zidova. Naši planovi na tome neće stati, no o tome ćemo kad se konkretno dogovorimo – poručio je predsjednik Društva Niko Kapetanović.

Kako se suradnja neće zadržati isključivo na vatrogasnim mjerama, zadovoljstvo je iskazao i akademik Vretenar, a o tome u prilog svakako ide nedavno otkupljeno djelo dubrovačkog filozofa i pisca Nikole Gučetića, svojevremno vlasnika Arboretuma.

– Obnova Arboretuma Trsteno, odnosno ljetnikovca Gučetić jedan je dugoročan projekt jer je ipak riječ o najvećem prostoru kojeg Akademija posjeduje. Usprkos brojnim poteškoćama uspjeli smo spriječiti njegovu devastaciju te je naša uloga da sadašnji ambijent vratimo u izvorno stanje. Na taj način ovaj zapušten ljetnikovac ponovno bi postao središtem umjetnosti i različitih kulturnih zbivanja. Naravno, pri tim pokušajima da mu opet udahnemo takav duh je važno da se ispod istim krovom nađu knjige Nikole Gučetića, velikoga filozofa i pisca u našim okvirima. On je poznat po nekoliko djela, no nažalost iako postoji njegova biografija, torzo njegovog rada nije dovoljno istražen. Na tržištu spletom okolnosti nedavno se tako pojavila knjiga koja je za nas bila iznimno skupa, tim i nedostupna u okviru naše djelatnosti. Dobri duh, gospodin Niko Kapetanić je odmah reagirao i odlučio nam pomoći – ispričao je povjesničar umjetnosti dr. sc. Radoslav Tomić.

Društvo nije dvojilo ni trenutka o poduzimanju potrebnih koraka. Knjiga naslova ‘Discorsi sopra metheore d’Aristitele’ tiskana je u Mletcima 1584. godine te je jedna od rijetkih primjeraka prvog izdanja ovog djela. Ono je, naime, kako je istražila dr. sc. Vesna Čučić, zbog nekoliko detalja u predgovoru zabranjeno odlukom vlade Republike te se na tržištu može ćešće susresti ono drugo. Knjiga je u eminetnom stanju, kao da je ovog časa izašla iz tiskare, našalili su se prisutni. Njen posljedni vlasnik bio je antikvarist Daniel Glavan koji ih ne kupuje da bi zarađivao već iz želje da dubrovačku baštinu rasutu po svijestu skupi na jedno mjesto.

Nakon služenog dijela uslijedio je obilazak prvog kata palače Bassegli-Gozze, svojedobno kuće dubrovačkog književnika i kulturnog djelatnika Ernesta Katića.

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist