Županija

DOĐITE NA JAVNO IZLAGANJE ‘U Župi nemamo ni zidine ni Stradun, ali imamo arheološke nalaze stare barem 4 tisuće godina’

brza cesta dbk zl

‘Brza cesta’ za brzi kraj turizma u Župi – idemo spasit’ đedovinu, neka vide da nas ima i neka čuju što mislimo o takvom projektu – napisao je bivši županijski vijećnik Nikola Duper pozivajući građane da se odazovu u što većem broju i dođu na Javnu raspravu o brzoj cesti. Održat će se u utorak, 5. rujna u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku s početkom u 17 sati.

-Nažalost, kao što smo već navikli, i najbolje projekte ne znaju odraditi nego tako da šteta bude veća od koristi. Tako će i ‘Brza cesta Dubrovnik – Zračna luka’ zauvijek uništiti prekrasne krajolike Rijeke dubrovačke i Župe dubrovačke. Osim krajolika stradat će voda, arheološke zone, nepokretna kulturna dobra, staništa zaštićenih životinjskih vrsta. Svi smo za ‘Brzu cestu’, ali ne po svaku cijenu. Neka ide brdima poviše Postranja, učinite što duže tunele i galerije. Ostavimo što manje rana i u onako već nagrđenom okolišu s kamenolomom, graničnim prijelazom, grobljem Dubac i ilegalnim nasipima. Mi u Župi nemamo ni zidine ni Stradun, ali imamo arheološke nalaze iz barem zadnjih 4.000 godina, imamo prekrasne padine Malaštice, Zvijezde i drugih brda, mnogobrojne izvore zbog kojih se život ovdje i dogodio, malu prekrasnu i plodnu dolinu ispod Postranja kojeg čine dragulji od sela koja u zadnje vrijeme postaju turistički zanimljivija čak i od Mlina, imamo male čarobne plaže od Plata do Kupara itd. Mi od tog blaga živimo i, kako stvari stoje, još bi dugo od toga trebali živjeti. I vi nam kao politika i struka želite reći da je pravo rješenje za ovu cestu uništiti manje više sve od navedenog?

Ako je tako, a prema Studiji koju imamo priliku vidjeti, jest, onda mi to moramo smatrati napadom na našu egzistenciju, na našu budućnost, na budućnost sljedećih generacija. Ako pobijedi vaša nerazumna opcija tada će ta brza cesta služiti samo da mladi još brže napuste Župu. Ima li nas dovoljno da im jasno pokažemo da ne mogu politički nametati rješenja koja nitko ne želi? – napisao je.

I iz županije poslali obavijest
Iz županije su također ove nedjelje poslali obavijest medijima o javnoj raspravi.

-Upravni odjel za zaštitu okoliša i  komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije ovim putem podsjeća da je u tijeku Javna rasprava studije o utjecaju na okoliš ceste Dubrovnik-Zračna luka. Javni uvid u Studiju traje od 16. kolovoza do 14. rujna 2023. godine, svakog radnog dana od 9:00 – 12:00 sati u službenim prostorijama Grada Dubrovnika, Općine Župa Dubrovačka i Općine Konavle. Studija je objavljena i na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Javno izlaganje Studije bit će održano u utorak 5. rujna 2023. godine u 17:00 sati u zgradi sveučilišnog kampusa Sveučilišta u Dubrovniku, Branitelja Dubrovnika 41 u Dubrovniku. Osim na javnom izlaganju, mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Studiju također se mogu upisati u knjige primjedbi na mjestima javnog uvida u Studiju ili dostaviti Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije, na adresu Vukovarska 16, Dubrovnik, u roku određenom za javnu raspravu – stoji u obavijesti. 

Pročitajte još

Usklađene plaće zaposlenih u vrtićima s plaćama u školama i upisana pločanska djeca

Dulist

ŠOBER O KONKURENCIJI NA AERODROMU Prioritet će nam biti očuvanje stalnih radnih mjesta!

Dulist

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist