Zanimljivosti

Dođite i prisjetite se kako je to bilo u Omladinskoj lađi Lazareta kasnih 70-ih i 80-ih

razgovoro lazareti 1

U lađi X Art radionice Lazareti, ovog ponedjeljka s početkom u 19 sati u novom nastavku edukativnog programa ‘Lazareti – kolektivni esej o prostoru I mjestu’, održat će se razgovor ‘Omladinska lađa u Lazaretima, kultni bendovi i Lazareti 1980-ih’.

Gosti razgovora su Boris Njavro i Slobodan Vlašić, a moderatorica razgovora je Petra Marčinko.
Kroz razgovor publika će se prisjetiti kasnih 1970-ih i 1980-ih te bogatstva sadržaja i kreativnosti koji su se odvijali u Omladinskoj lađi Lazareta. Taj prostor, namijenjen prvenstveno afirmaciji dubrovačkih umjetnika i rješavanju, kako su to tadašnji novinski natpisi isticali, egzistencijalnog pitanja tadašnjeg i budućeg rock naraštaja, bio je dom suvremene umjetničke i kulturne scene mladih, prepoznatljive daleko izvan granica Dubrovnika. Upravo ta scena omogućila je razvoj onoga što danas možemo prepoznati kao suvremenu i nezavisnu kulturnu, osobito glazbenu scenu Dubrovnika, te je odgojila mnoge nove generacije umjetnika, kulturnjaka i glazbenika. U toj priči, dotaknut ćemo se i Kluba Zelena Naranča, kao i omladinskog časopisa Lausa koji su uz Omladinsku lađu činili tadašnji eko-sustav omladinske kulture u Dubrovniku.

-Posebna zahvala ide Borisu Njavru, Slobodanu Vlašiću, Željku Tutnjeviću, Mariju Anđeliniću te Državnom arhivu u Dubrovniku na ustupljenom materijalu. Program ARL se realizira uz podršku Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske – poručili su iz ARL-a.

Pročitajte još

JURICA GALIĆ JUKA Treći dio putopisa o Konavlima, pogledajte!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1843. Grad uzdrmao snažan potres

Dulist

Naš slikar Maro Mitrović spasio i udomio sokola lastavičara

Dulist