Županija

DOBROSLAVIĆ ‘Zakon kojim se svojataju dubrovački književnici potvrđuje da velikosrpski projekt nije zamro’

dobroslavic031

Taj zakon smatramo novom uvredom Dubrovniku i Dubrovačko-neretavnskoj županiji. Tim zakonom kojim se svojataju dubrovački književnici zapravo se potvrđuje velikosprski projekt koji očito nije zamro ni kod ove vlasti u Srbiji – komentirao je župan Nikola Dobroslavić nedavno izglasani Zakon o kulturnom nasleđu Republike Srbije prema kojem, kako navode, dubrovačka književnost do 1867. pripada i srpskom kulturnom krugu.

-Velikosrpski je to projekt koji poseže za hrvatskim prostorima, u ovom slučaju Dubrovnikom, koji je prije tri desetljeća ovdje razarao povijesnu jezgru Dubrovnika koji je opljačkao i spalio Konavle, Župu dubrovačku, Dubrovačko primorje, koji je nanio golemu štetu svom vlastitom narodu u HRvatskoj, na Kosovu, a to isto sada rade i svojim sunarodnjacima u BiH i Crnoj Gori. Mi smo 90-ih godina porazili velikosrpski projekt na ovom prostoru i cijeloj Hrvatskoj, nećemo dopustiti da se on realizira niti u budućnosti. Dubrovnik je uvijek bio i ostao i bit će hrvatski pa tako i njegova kulturna baština. Poruka srbijanskim vlastima je da se okane ćorava posla, posezanja za tuđim kulturnim blagom i tuđim teritorijima. Neće u tome uspjeti i bolje da to ne rade. Poruka sugrađanima je da mogu biti mirni. Mi ćemo i naša Vlada i ovdje očuvati naše kulturno blago u Dubrovniku – naglasio je župan Dobroslavić.

Na pitanje DuLista zašto se na ovaj zakon reagira post festum te zašto se na to nije upozoravalo kada je zakon bio u pripremi, župan Dobroslavić odgovorio je kako se može reagirati onda kada se nešto dogodi.

-Ne može se uvijek reagirati unaprijed zbog toga što države ne moraju drugim državama predstavljati svoje prijedloge zakona. Mi smo već na prvi pokušaj nečeg ovakoga reagirali, a radilo se o dokumentu u kojem se proglašavalo Dubrovnik za srpski kulturni prostor. Tada smo upozorili da je to neprihvatljivo – rekao je Dobroslavić te je dodao da se trebalo ranije reagirati, ako je netko za ovo znao.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist