Županija

DOBROSLAVIĆ O VISOKOM INDEKSU RAZVIJENOSTI ‘Teže ćemo ‘povlačiti’ sredstva iz EU fondova’

tz dnz skupstina dobroslavic 6

Zadovoljni smo što je Dubrovačko-neretvanska županija po novom indeksu razvijenosti smještena među najrazvijenije jedinice regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. To potvrđuje dobar rad i pravilni razvoj te pokazuje da je najjužnija hrvatska županija dosegnula određeni status. Međutim, to je otežavajuća okolnost pri korištenju europskih fondova – komentirao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najvišu poziciju Dubrovačko-neretvanske županije po novom indeksu razvijenosti RH.

– Indeksacija je rađena po europskim pravilima, ali nije vodila računa o svim ključnim elementima kao što su udaljenost ili depopulacija. Naša županija je dosad po ‘povlačenju’ sredstava bila ponajbolja u Hrvatskoj, a vjerujem da ćemo to ostati i ubuduće – istaknuo je Dobroslavić, dodavši kako će neke općine u županiji imati problem s novim indeksom razvijenosti.

Banner 300x250 DU 1

-Jedinice lokalne samouprave u dolini Neretve su prošle nešto bolje, jer su svrstane u niže kategorije koje lakše mogu koristiti EU fondove. Ostatak županije nije dobro prošao. Posebno očekujemo da se kroz novi Zakon o otocima u novoj indeksaciji posebno za otoke ispravi nepravda nanesena otocima. Mljet i Lastovo ne možemo svrstati u razvijenije – zaključio je Dobroslavić.

Pročitajte još

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Raspravlja se o radu župana za prvo polugodište 2024. godine

Dulist

Počeli radovi na izmještanju trase dalekovoda za novu zgradu OŠ Cavtat

Dulist

OBITELJ GLUMAC SRETNA Našli smo asistenticu našoj Boženi! Veliko hvala dobra čeljadi na pomoći!

Dulist