Politika

Dobroslavić: ‘Dubrovnik nikad nije bio srpski. Branit ćemo istinu do kraja’

cingrija dobroslavic03

Župan Nikola Dobroslavić na današnjoj je konferenciji za medije istaknuo kako su se u proteklom razdoblju dogodila ‘ponovna posezanja od strane Srbije prema Dubrovniku i dubrovačkim te hrvatskim književnicima’.

-Svojata ih se bez ikakvog temelja. To je nastavak politike srpske političke elite na velikosrpskom projektu. On se sada više ne zove ‘Velika Srbija’, nego ‘Srpski svet’. Međutim, ciljevi su isti, a to je obuhvatiti teritorij, u ovom slučaju Dubrovnika, a koji nikad nije pripadao Srbiji i nikad nije bio srpski. To je jedna povijesna krivotvorina – naglasio je.

Nažalost, kako kaže, ‘u njihovim medijima i javnom prostoru ima puno falsifikata’.

-Da je cijela Europa bila Srbija, da je Stari zavjet napisan na srpskom, da je Isus propovijedao na srpskom, da je Babilon bio srpska prijestolnica, da je Aleksandar Makedonski bio Srbin, da je kralj Arthur bio Srbin… Protivimo se svojatanju Dubrovnika. To je krivotvorina. Niti Gundulić, niti Držić, niti Bošković nisu govorili srpski niti su bili dio srpskog kulturnog prostora. I poručujemo im da se okane toga. Naša Vlada je uputila nekoliko prosvjeda prema Vladi Republike Srbije. Imamo obvezu prema istini. Branit ćemo istinu do kraja. Nikakav srpski Dubrovnik – kazao je.

Predsjednik ŽO HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Blaž Pezo također je komentirao navedeno.

-Činjenica je da su osim tih napisa u medijima, dva puta institucionalno donijeli neke odluke i deklaracije, gdje su opet posegnuli za našom kulturom. Nije viška to spomenuti i naglasiti. Tisuću puta ponovljena laž postaje istina, tako da treba biti oprezan, pogotovo s njihovom političkom scenom – rekao je.

 

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist