Aktualno

DOBILI DVIJE ODBIJENICE Ipak ništa od ljekarne u bolnici!?

ljekarna bolnica

Otvaranje ljekarne u Općoj bolnici nije dobilo ‘zeleno svjetlo’ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske ljekarničke komore. Iako se čeka završni pravorijek nadležnog Ministarstva zdravstva, ono nema pravno uporište za dati Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna Dubrovnik pozitivno rješenje. Potvrdili su to za DuList iz Ministarstva zdravstva. Odgovor na pitanje zašto još nije otvorena ljekarna u Općoj bolnici Dubrovnik odlučili smo potražiti tragom brojnih pitanja dubrovačke javnosti, koja još od prosinca prošle godine s nestrpljenjem čeka otvaranje ove ljekarne koja je trebala raditi 24 sata. Olakšalo bi to brojnim našim sugrađanima podizanje lijekova na recept, posebno roditeljima s malom djecom kojima je itekako teško i problematično po lijek ići u dežurnu ljekarnu Pod Zvonikom. Inače, Zdravstvena ustanova Ljekarna Dubrovnik je sredinom prosinca prošle godine dobila suglasnost na Odluku o osnivanju nove ljekarničke jedinice u prostorima dubrovačke bolnice. Iz Uprave Ljekarne Dubrovnik kratko za DuList ističu kako plan postoji, ali čeka se odgovor Ministarstva zdravstva.
—Svi daljnji koraci o navedenoj temi nisu u našoj nadležnosti. Što se tiče naše ustanove, sve potrebno je upućeno prema MIZ-u i na nama je dalje čekati – istaknuto je u odgovoru Ljekarne Dubrovnik.

Ministarstvo: ‘Negativna mišljenja’
Iz Ministarstva zdravstva među ostalim navode kako se procedura produljila uslijed višekratnog dostavljanja nepotpune dokumentacije te da je ‘Ljekarna Dubrovnik’ dobila negativna mišljenja.
—Ministarstvo zdravstva postupa sukladno pravilnicima i dobivenim mišljenjima mjerodavnih institucija. U slučaju Zdravstvene ustanove ‘Ljekarna Dubrovnik’, procedura se produžila uslijed višekratnog dostavljanja nepotpune dokumentacije te je u konačnici zdravstvena ustanova dobila negativna mišljenja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore. Na temelju navedenih informacija, slijedi daljnje postupanje sukladno zakonskom okviru – navodi se u odgovoru. Dodatno su nam pojasnili i što to konkretno znači.
—S obzirom na dobivena negativna mišljenja mjerodavnih institucija – Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatske ljekarničke komore, Ministarstvo zdravstva nema pravnog uporišta donijeti pozitivno rješenje – kratko je objašnjenje iz koje proizlazi kako ni Ministarstvo neće dati ‘zeleno svjetlo’ za novu ljekarnu koja je trebala djelovati unutar prostora OB Dubrovnik.

Skoro godinu dana od davanja suglasnosti
Podsjetimo, sredinom prosinca prošle godine, na Županijskoj je skupštini jednoglasno, i bez rasprave, donesen zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o osnivanju nove ljekarničke jedinice Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik. No, kao što smo i pisali, osnivanje nove ljekarničke jedinice prethodno je uznemirilo ljekarničke krugove. Naime, prvenstveno ih je uznemirila činjenica jer se nova jedinica otvara mimo Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne. Upozoravali su kako bi područje veličine Dubrovnika, sukladno spomenutom pravilniku, trebalo imati tek 9 ljekarničkih jedinica, a danas ih je 12. Previše je dakle ljekarni s obzirom na broj stanovnika, kako se tad isticalo. U ovom slučaju bila bi riječ o 13. ljekarničkoj jedinici pa su naši sugovornici iz ljekarničkih krugova tada smatrali kako županija temelj za to nije mogla pronaći u Pravilniku. Inače, kako se isticalo u materijalima za Županijsku skupštinu, Ljekarna Dubrovnik je u studenom 2021. godine podnijela Ministarstvu zdravstva zahtjev za odobrenje nastavljanja rada ljekarne Domus Christi na novoj adresi dr. Roka Mišetića 2, odnosno u prostorima Opće bolnice Dubrovnik. Naveli su kako je rješenje o ukidanju te ljekarničke jedinice poništeno i postupak je obustavljen. Međutim, Ministarstvo je Ljekarnu Dubrovnik nekoliko mjeseci nakon, točnije u kolovozu 2022. zaključkom uputilo na podnošenje zahtjeva za osnivanje nove ljekarničke jedinice te da to potkrijepi odredbama Pravilnika. Ljekarna je krajem rujna iste godine, sukladno zaključku podnijela Zahtjev za osnivanje nove ljekarničke jedinice s podacima o udaljenosti od najbliže postojeće ljekarne. Svakako, Upravno vijeće Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik donijelo je na svojoj sjednici u listopadu 2022. godine Odluku o osnivanju nove ljekarničke jedinice u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik, a krajem istog mjeseca Ministarstvo ih je pozvalo na dostavljanje dodatnih isprava, uključujući suglasnost osnivača zdravstvene ustanove na odluku o osnivanju ljekarničke jedinice. Kako smo i naveli, suglasnost na odluku su dobili u prosincu na Županijskoj skupštini. • MP

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist