Zanimljivosti

DO BOŽIĆA 2015. Održana posljednja misa u crkvi sv. Vlaha

Procesija sveti Vlaho

Danas u 12 sati održana je posljednja misa u crkvi sv. Vlaha. Barem u sljedećih godinu dana. Naime, crkva svetog Vlaha zatvorila je svoja vrata vjernicima na više od godinu dana. Sve zbog početka radova na temeljitom unutrašnjem uređenju.

Riječ je o IV. fazi konstruktivne sanacije Parčeve crkve koju je nužno izvršiti iz razloga pojave pukotina za koje se pretpostavlja da su nastale uslijed različitog slijeganja tla sjevernog i južnog pročelja. Južno se pročelje nalazi na ostacima stare crkve te je time podloga na tom mjestu čvrsta, dok se sjeverno pročelje nalazi na znatno rastresitijem tlu.

Konstruktivna sanacija uglavnom se sastoji od izmjene zatega, injektiranja te primjene nove tehnike – lijepljenja karbona.

– Radovi će trajati više od godinu dana. Za to vrijeme nedjeljne i blagdanske mise koje su se u Svetog Vlaha slavile u 8 i 12 sati, slavit će se u iste sate u dubrovačkoj Katedrali, a predvodit će ih rektor crkve mons. Toma Lučić. Mise radnim danom u 8 i 17 sati slavit će se u Crkvi sv. Spasa – ističu iz Dubrovačke biskupije.

Alternativni prostor za sve druge obrede, uključujući i one koji se u Svetoga Vlaha obavljaju za vrijeme Parčeve feste bit će Katedrala.

Inače, ovo je prvi put u 300 godina da je ta crkva zatvorena na toliko dugo vremena.

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist