Grad

ĐIR S TURISTIMA Kava više nije problem, kuglica sladoleda i po 7 eura!

sladoled 4

I to smo doživjeli! Ove sezone turizam se ne mjeri cijenama kave na Stradunu i zbog sporadičnog pojavljivanja visokih računa (usput budi rečeno iz najskupljih restorana) ne baca ‘drvlje i kamenje’ na Dubrovčane, koji eto, leže u hladovini, a pod glavom čuvaju vreću eura koje zarađuju od apartmana.

Ne. Ove sezone u prvom je planu kuglica sladoleda! Za divno čudo lavina komentara, reportaža i novinskih napisa nije krenula zbog cijene dubrovačke osvježavajuće kuglice. Hajka je počela zbog žalopojke njemačkih turista o tome kako je Hrvatska općenito preskupa, a posebno su se šokirali upravo cijenom sladoleda. Zbog toga su poručili kako se u Hrvatsku više ne vraćaju pa se odmah predvidio krah hrvatskog turizma. No, je li tome baš tako? Ne treba svakako zaboraviti kako i svi mi, koji ovdje živimo 12 mjeseci u godini jako dobro znamo kako su nam sve prehrambene namirnice ‘odletile’ u nebo. Zar nas onda treba čuditi koliko košta kugla sladoleda? I je li ona mjerilo uspješnosti? Ma sigurno nije, posebno jer težimo održivom turizmu, a mi u Dubrovniku i nekoj vrsti elitnoga. Priželjkujemo zapravo goste koji se neće buniti na cijenu kave koju će popiti na najljepšoj ulici na svijetu. Za one ‘plićeg’ džepa postoje kafići u zabačenijim predjelima. Tako je, uostalom, svugdje usvijetu.

‘Naviknuli smo se na veće cijene’

Zbog hajke oko kuglice sladoleda odlučili smo provjeriti s posjetiteljima našeg grada je li cijena dubrovačke kuglice previsoka i mogu li je sebi priuštiti. Cijene se, doznali smo od njih, kreću od 2,5 do visokih 7 eura!

Susreli smo tako par mladih Australaca koji su prvi put u našem gradu. Poželjeli su, kažu nam, osladiti se sladoledom kojega su platili 20 eura, odnosno 10 eura po ‘slaji’.

-Puno putujemo pa smo se već naviknuli na malo veće cijene koje se mogu vidjeti po raznim svjetskim metropolama – rekli su nam uz osmijeh te zaključili da se za osvježenje u vrućem

srpanjskom danu isplati platiti toliku cijenu.

Naši idući sugovornici dolaze nam iz Poljske. Riječ je o tročlanoj obitelji, koju je cijena našeg sladoleda, priznali su, neugodno iznenadila. Sladolede su platili oko 15 eura, a to su usporedili s nekim drugim europskim zemljama koje također kao svoju valutu imaju euro.

-Prije posjeta Dubrovniku bili smo u Italiji i Švicarskoj. Tamo smo sladoled ‘lizali’ za puno manju cijenu te nas je ova cijena neugodno iznenadila- rekli su nam.

Sličnog razmišljanja su i dvije mlade Tajlanđanke Mei-ling i Shu-hui, koje su dva sladoleda platile 8 eura, odnosno 4 eura po kugli. Smatraju da je to za jednu kuglicu previsoka cijena, posebno kad je usporede s onom na Tajlandu. Tamo ćete čašicu sladoleda platiti od 50 centi do 1 eura, što je triput jeftinije nego na Stradunu. I mlade Australke Charlotte i Olivia svoj su trodnevni boravak u Dubrovniku odlučile zasladiti sladoledom kojeg su platile 3 eura.

-Cijena sladoleda je okej i fer, jer su i na drugim mjestima cijene približno iste, ako ne i iste – istaknula je Charlotte. Općenito su za cijene prokomentirale da su podosta skupe, no naglasile su kako su takvo nešto i očekivale budući da je ipak riječ o povijesnoj jezgri.

Kakve su cijene u Italiji?

Kuglica sladoleda po cijeni od 3,5 eura prihvatljiva je za Agatu iz Češke. Naglasila nam je kako se ipak nalazi u turističkom Dubrovniku, no nije propustila kako je i Prag turistički grad u kojem cijene sladoleda nisu tako visoke. Sličnog su razmišljanja i Christopher, Julius i Lukas iz Njemačke. Oni su svoju kuglu platili po cijeni od 3 eura, no ne žale se, govore nam jer dobro znaju gdje se nalaze. Za ostale cijene su nam rekli da su malo sku- plje nego drugdje, ali opet da su takvo nešto i očekivali prije svog dolaska.

-Uživamo u lijepom vremenu, suncu, moru i naravno sladoledu!- rekli su nam s osmijesima na licima.

Na visoke cijene su, kažu nam Amerikanci Alex i Liz, naviknuti pa ih 4 eura za sladoled ne brine previše. Čim su zakoračili u povijesnu jezgru, Sophia i George iz Velike Britanije odmah su se zaputili u sladoledarnicu, iz koje su izašli s dva sladoleda za 14 eura.

– Cijena sladoleda je generalno skupa – rekli su nam uglas, no nisu ništa više mogli komentirati jer su tek došli uživati u ljepotama grada, suncu i moru.

-Svoje osvježenje sam platio 2,50 eura i mislim da je to ‘okej’ cijena. U Italiji su nešto niže, ali to opet ovisi o lokaciji i mjestu na kojem ga kupite. Mislim da ovakva cijena priliči Dubrovniku jer je ovo jedan turistički grad podzaštitom UNESCO-a s bogatom poviješću – smatra Andrea iz Italije. Mišljenjaoko dubrovačkih cijena ove najdraže ljetne slastice tako su podijeljena, no – dok se liže dobro je!

Pročitajte još

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist