Županija

ĐIR KROZ BRSEČINE Više kuća za odmor nego stanovnika!

page 3

Jesu i vam poznata imena mjesta Brdari, Kalac, Kula, Podkondžilo..? Sva su ona dio pitoresknih Brsečina, a dvadesetak kilometara od Dubrovnika stvara se turistički mega-raj. Barem sudeći po nevjerojatnoj brojci vila i kuća za odmor, luksuznih odmarališta kojima su se odnedavno pridružila i dva hotela – Osmoliš i boutique hotel Ninon.

Luksuzne nekretnine u Brsecinama 3

Nisu Brsečine odnedavno mjesto za bijeg – njegovu vrijednost kao odmarališta prepoznali su još i u Dubrovačkoj Republici, kad su bile omiljeno izletište i odmaralište dubrovačke vlastele. To potvrđuju i ljetnikovci Cvijete Zuzorić iz 16. stoljeća i Ohmučević-Bizzaro iz 17. stoljeća. Plaže, barke, muo, rt Osmoliš, crkve i crkvice… Sve to čini Brsečine, danas mjesto gdje lokalno stanovništvo – suglasno tomu ili ne – prepušta mjesto strancima koji vile i kuće za odmor ‘okupiraju’ tijekom sezone.

Očekivali mnoštvo ljudi, dočekali mnoštvo ‘smještajnih objekata’
I dok neizvjesno čekamo ovu pred nama, koja će nam – sudeći po ekonomskim i pandemijskim prilikama – možda opet biti ‘čupava’, mi smo po Brsečinama napravili kratki foto-đir. Očekujući, sudeći po lijepom i sunčanom danu, mnoštvo ljudi. A kad u Brsečinama – tek radnici, par mještana koji se ubrzano pripremaju za sezonu i puno zatvorenih vrata vila koje se tek trebaju urediti.

Luksuzne nekretnine u Brsecinama 5

Brsečine su postale turistički resort – potvrđuje to i brojka od preko stotinu smještajnih jedinica putem AirBnb, stranice za iznajmljivanje smještaja. Uglavnom se, kako smo i već naveli, radi o takozvanim ‘ukupnim smještajima’, odnosno kućama i vilama.

Da je turizam preuzeo svakodnevni život potvrđuje i razlika između popisa stanovništva iz 2011. i prvih rezultata popisa 2021. godine. Tako je prije deset godina bilo 99 stanovnika, a 34 kućanstava, odnosno ukupni broj privatnih kućanstava bio je 34. Stambenih jedinica 2011. bilo je 56, a prema posljednjem, prošlogodišnjem popisu popele su se na brojku od čak 99! Stanova za stalno stanovanje bilo je prije deset godina 47, dok ih je danas čak 69. Dok rastu ‘nekretnine’, pada život – danas u Brsečinama živi tek 84 čovjeka. Od njih 84 mi nismo susreli niti jednog lokalca, a vrata luksuznih ‘smještajnih jedinica’ mahom su bila zatvorena. Ipak je veljača…

Osmolišov okoliš
Ništa bolja situacija nije ni s onim većim ‘smještajnim objektima’. Hotel Osmoliš, grandiozno najavljivan, prve goste dočekat će tek krajem svibnja. Do 24. svibnja, kad su naveli otvaranje na stranicama poput Booking.com, itekako će morati još uložiti, bilo u okoliš, bilo u promociju. Kad se gleda s magistrale, Osmoliš kao betonska kocka ‘strši’ iznad mirnog krajolika Brsečina.

Luksuzne nekretnine u Brsecinama 2

Iako pogled koji s njega puca briše većinu nedostataka, neuredan i zapušten okoliš veliki su minus. Tu je i Ninon, boutique hotel sa svega nekoliko soba, bolje uklopljen u okoliš ovog lijepog mjesta, usred tog ‘megamiksa’ tradicionalnih kuća primorskog mjesta i novih luksuznih kuća za odmor.
Ukupan dojam Brsečina? Mjesto je to izvanrednog mira i ljepote, ali bez konkretnog sadržaja. Nižu se ti famozni ‘smještajni kapaciteti’ jedan na drugi, a ne prati ih niti infrastruktura, niti popratni sadržaji. Tako da ćete se, ukoliko se odlučite na odmor u Brsečinama – mada teško ako niste stranac – u ponudi morati zadovoljiti tek čistim plavim morem i žarkim suncem.

MNJB/ZP

Pročitajte još

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist