Pengat sam pečela rano, još u osnovnoj školi, u petom ili šestom razredu. Satima bih gledala babu u Majkovima i mamu kako to rade. I onda sam polako i sama počela. Iz godine u godinu jaja su mi postajala sve ljepša i danas ih napengam stotinu. Nitko više u mojoj obitelji ne piturava jaja za Uskrs jer znaju da ću ja pengati – započela je priču naša sugrađanka Dijana rođena Bulaš.
I nije ona jedina ženska iz obitelji Bulaš koja zna pengat. Od njezine tri sestre još jedna je naučila i ima mot, ali ne stiže, druga ima volju dogodine probat, samo treća se ne upušta u penganje jer zna da će to Dijana sjajno odraditi. Jaja osim obitelji podijeli i prijateljima, a ostali se mogu njezinoj uskrsnoj priči diviti na društvenim mrežama gdje godinama pobire oduševljene komentare.
Za nju je penganje odmor za dušu. Točka, crta i iz tih naoko laganih poteza nastaje predivna čarolija, čipka od voska. Dijana će svako jaje ukrasiti i porukom. Ispričala nam je kako je godinama po Majkovima od starih žena skupljala poruke i pjesmice. Danas ih u svojoj bilježnici ima sačuvano pedesetak. Jedino u čemu se razlikuju njezina jaja od onih starinskih iz Majkova je što ona ne crta grančice, leptire, srca ili ptice. Ljepša su joj bez crteža, protkana samo crticama i točkama, na oko jednostavna, ali njih je i zahtjevnije pengat.
Crvena jaja – primorska tradicija
Sretna je što tradicija penganja jaja u Majkovima i po Primorju nije zamrla. Još pet mlađih žena u tom mjestu pengaju pa se, kako se Uskrs približava, i njihova komunikacija intenzivira. Razmjenjuju iskustva, dijele savjete. Dijanina jaja su crvena, jer takva se čine u Primorju. Neke godine ispadnu joj nešto tamnija, nekad svjetlija, ali uvijek crvena. Ipak, priznat će da još uvijek nije uspjela pronaći pravu formulu s mašćenjem. Koristi crveno mastilo za robu, a puno toga ovisi i od same kore jajeta pa joj je najteže pronaći dobra jaja. Zato dugo probire jaja da joj uvijek budu jednake boje, ne smiju biti hrapava ili pjegava. Penganje jaja pretvorila je zapravo u ritual koji počinje tjednima prije Uskrsa. Za napengati 20 jaja potrebno joj je otprilike 5 sati.
Ove godine je dobila deset domaćih bijelih jaja i zadovoljna je kako su joj ispala. Uvijek penga navečer, u miru. Domaći pčelinji vosak ugrije na plinu, u kikarici od espresso kave.
Puno volje i mirna ruka
— To je moj gust, a na kraju važno mi je da sam zadovoljna svojim jajima. Pengam iz glave, nemam neke šprance i najvažnije mi je da su lijepa. Na kraju dobijem i potvrdu jer ljudima se stvarno sviđaju – rekla je i Dijana i poručila kako je uvjerena da ovo možeš svatko raditi. Ne može možda iz prve, samo treba imat puno volje i mirnu ruku.
Iako mnogi pengaju s glavičatom iglicom ona vosak nanosi isključivo penicom, jer tako rade svi u Gornjim Majkovima. I to ne bilo kojom. Naslijedila je babinu penicu, staru više od pedeset godina, kojom je ona pengala jaja i ne pada joj na pamet zamijenit je nekom novom.
DIJANINE NAJDRAŽE USKRSNE PORUKE NA JAJIMA
Ovo jaje mala šara Primorka ga napengala
Malo jaje na dar dato da ga vidi moje zlato
Sretan Uskrs želim svima, a najviše iskrenima
Ovo jaje nek ti kaže da te volim mali vraže
Malo jaje našarat ću koga volim regalat ću
Kad se popneš na brdašce stavi ruku na srdašce i sjeti se mene
Ovo jaje srca osam ja te volim pogodi tko sam