Kultura

DEZINFORMACIJE Dubrovačke ljetne igre tek imaju donijeti odluku o održavanju ”Elementarnih čestica”

ljetne igre

Uprava Dubrovačkih ljetnih igara bi željela odigrati predstavu ”Elementarne čestice” Michela Houellebecqa u sklopu ovogodišnjeg programa Dubrovačkih ljetnih igara kako je to prvotno i bilo najavljeno, potvrdila je u utorak glasnogovornica Dubrovačkih ljetnih igara Karla Labaš.
Istaknula je kako je za predstavu koja je uklonjena s programa jer ”njezino izvođenje predstavlja sigurnosni rizik” ipak potrebno dobiti potvrdu MUP-a o tome kako će sigurnosno osigurati izvođenje, ali i ispitati sve pravne aspekte slučaja.
”Moramo utvrditi i tko snosi odgovornost u slučaju i najmanjeg incidenta”, rekla je Labaš te istaknula kako će konačnu odluku donijeti s članovima Festivalskog vijeća i Upravnog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara u što kraćem roku.
Inače, predstava ”Elementarne čestice” maknuta je s programa Igara nakon što je Županija dubrovačko neretvanska tražila od Vlade procjenu sigurnosti za izvođenje predstave jer je autor Michel Houellebecq poznat po svojim stavovima u kojima žestoko kritizira islam.
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je pak nedavno kako zbog stavova autora koji mogu vrijeđati Dubrovčane i njihove goste ne može podržati predstavu, a iz Uprave Igara odgovorili su kako ”Elementarne čestice” nemaju nikakve veze s islamom već pričaju o ljubavi između muškarca i žene.
Nakon što je prošli tjedan otkriveno kako je MUP utvrdio postojanje sigurnosnog rizika, o ovom slučaju oglasilo se i Ministarstvo kulture koje je poručilo kako se ne može miješati u umjetničke slobode, no kako u ovom slučaju ne može ignorirati procjenu MUP-a. Odluku o održavanju predstave prepustiti su autonomno Dubrovačkim ljetnim igrama, a prema neslužbenim informacijama konačna odluka očekuje se do petka suprotno brojnim medijskim napisima koji su održavanje predstave već predstavili kao gotovu stvar.

Pročitajte još

Cristina Aguilera Flamenco Trio očarao festivalsku publiku

Dulist

[FOTO] Zatvoren 18. festival ‘Glazba i riječ’

Dulist

Dubrovačka umjetnica Iva Laterza Obuljen svoju izložbu otvara u Istri i Zagrebu

Dulist