Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Vrijednost prijavljenih projekata veća od milijun eura

lucka uprava projekt SUSPORT

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

LUČKA UPRAVA DUBROVNIK

Nakon što je završena dogradnja i rekonstrukcija vezova 10–14, sljedeći korak u razvoju lučke podgradnje je projekt ‘Rekonstrukcija i dogradnja operativne obale Batahovina II’. Planirano povećanje kapaciteta se odnosi na dva nova veza ukupne duljine 426 m opremljena svom potrebnom priveznom opremom, komunalnom infrastrukturom te prostorom za ukrcaj. Očekivani rezultat projekta je bolja povezanost s otocima, efikasnija operativna sposobnost na lučkom području i bolja integracija Vrijednost prijavljenih projekata veća od milijun eura u prometni sustav. Projekt je usklađen sa strateškim aktima i utvrđenim ciljevima održive, pametne, sigurne i intermodalne mreže TEN-T. Vlada RH je odlukom o dopuni i izmjenama odluke o osnivanju Lučke uprave Dubrovnik uskladila granice lučke uprave s UPU-om Gruški akvatorij na cjelokupnom njenom području. Za projekt Batahovina II ishodovana je pravomoćna građevinska dozvola, te se projekt planira prijaviti na CEF-T2022-COMPCOEN-MARP-WORKS: Maritime ports – studies, works or mixed.

Lučka uprava Dubrovnik je do sada uspješno završila četiri Interreg EU projekta, dva (INTERPASS i ADRIGREEN) usko vezana za ekologiju i smanjenje CO2 na lučkom području, jedan (REMEMBER) na temu sinergije luke i grada kao destinacije brodova na kružnom putovanju, te jedan (DANOVA) koji je poboljšao, odnosno približio uslugu lučke uprave slijepim i slabovidnim osobama. Još uvijek traje Interregov projekt SUSPORT koji podrazumijeva zamjenu postojeće vanjske halogene rasvjete LED rasvjetom, kraj projekta predviđen je 30. lipnja 2023. godine. Ukupan iznos do sada povučenih sredstava kroz EU projekte je 1,2 milijuna eura.

blaz pezo027
Blaž Pezo

Lučka uprava Dubrovnik aplicirala je na nove Interreg projekte: CRUSOE, koji ima za cilj poboljšanje zaštite i očuvanja prirode, biološke raznolikosti i zelene infrastrukture uključujući urbana područja i smanjenje svih oblika onečišćenja. ADRIJOROUTES, kao nastavak projekta REMEMBER kroz koji će se dodatno promovirati pomorska kultura i baština u Dubrovniku kao destinaciji brodova na kružnom putovanju, CROSS-CONNECT, projekt u suradnji sa Zračnom lukom Dubrovnik kako bi se unaprijedila povezanost pomorske i zračne luke u svrhu poboljšanja usluge ‘home port’ putnicima, te projekta CRESPORT, koji bi trebao unaprijediti kibernetičku sigurnost luke. Lučka uprava Dubrovnik prijavila je i jedan projekt kroz CEF program, CYSCROMS, koji će pridonijeti kompletnoj, potpunoj i novoj digitalizaciji poslovanja lučke uprave, sve u svrhu prilagodbe NIS direktivi koja propisuje zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava svih članica EU. Što se tiče infrastrukturnih projekata, Lučka uprava Dubrovnik je prijavila kroz NPO program dva glavna projekta za energetsko unapređenje zgrade Lučke uprave Dubrovnik, jedan za dizalicu topline za grijanje i hlađenje, te jedan za kompletnu energetsku obnovu.

lucka uprava SUSPORT LED RASVJETA

Uspjeh prijavljenih projekata trebao bi biti poznat do kolovoza 2023. godine. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata je nešto veća od milijun eura. Lučka uprava Dubrovnik već nekoliko godina razvija projekt Priobalnog napajanja elektroenergijom velikih brodova tijekom veza u luci Gruž, te je izrađena Studija predizvodljivosti projekta, a u suradnji s HEP ODS i HOPS-om i Elaborat optimalnog tehničkog rješenja priključenja na elektromrežu. Kako je riječ o nužnoj snazi 2×15 megawata, treba izgraditi novu trafostanicu u Lapadu, stvoriti tehničke uvjete za priključak na trafostanicu Komolac te izvesti spojne vodove 110/35/10 kV trafostanica Komolac i Lapad. Vrijednost pripremnih radova procjenjuje se na oko 14 milijuna eura, a oprema za spoj brodova na kopnenu elektro-mrežu te ostale lučke instalacije na još 10 milijuna eura. Budući da tako velike iznose ne možemo sami financirati projekt se planira prijaviti na CEF-T-2022-COMPCOENMARP-WORKS: Maritime ports – studies, works or mixed, uz pomoć matičnog Ministarstva mora za izradu cjelovite projektne dokumentacije.

lucka uprava SUSPORT Edukacija

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist