Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Lukša Matušić: Pripremili smo i pokrenuli projekte vrijedne preko 100 milijuna eura

luksa matusic10

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježava desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.  

LUKŠA MATUŠIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE VODOVODA DUBROVNIK

Ulazak u EU bio je od ogromne važnosti za Vodovod Dubrovnik jer smo dobili pristup europskim fondovima. Upravo su ta sredstva bila ključ današnjeg zamaha u rekonstrukciji, modernizaciji i izgradnji naše mreže vodoopskrbe i odvodnje, a koji trenutno dobiva svoj vrhunac kroz EU projekt Aglomeracije Dubrovnik. Gledajući s današnje pozicije na ovih deset godina, mogu osobno reći da su benefiti ulaska i više nego vidljivi, dapače bez toga naš grad i vodoopskrbna mreža izgledali bi znatno drukčije, usudio bih se reći i puno gore. Jer, potrebno je istaknuti da Vodovod nije profitabilna tvrtka koja ostvaruje dobit već isporučitelj javne usluge, tj. naša je zadaća osigurati da svi imaju pristup pitkoj vodi. I u tim okvirima iznimno je teško iznaći sredstva za radove i zahvate na mreži, posebice ovako velikima kakvima danas naši sugrađani svjedoče. S našim izvorima financiranja za ove projekte bilo bi potrebno i značajno povećanje cijene vode, ali i puno duže razdoblje prije nego bi krenuli s njihovim izvođenjem.

A mi već danas imamo dovršen vodoopskrbni sustav Gornjih sela, preko kojeg je voda potekla i u špinama stanovnika Majkova, pročistač pitke vode u Komolcu koji Dubrovniku osigurava čistu pitku vodu svih 365 dana godišnje, diljem šireg područja grada vrše se radovi na vodoopskrbi i odvodnji, dobili smo sredstva za izgradnju vodoopskrbnog sustava u Dolima i javne odvodnje u Suđurđu, kao i za projekte izgradnje vodoopskrbe i javne odvodnje na području Lopuda i Orašca te Zamasline, Marinice i Broca, a putem EU fondova uspješno smo financirali i samu pripremnu dokumentaciju za Aglomeraciju Dubrovnik. Sve to omogućilo nam je da svoja vlastita sredstva usmjerimo na neke projekte koji nisu prihvatljivi za financiranje iz tih fondova, ali i tu su vidljive prednosti ulaska u EU i Eurozonu jer su se u međuvremenu značajno poboljšali i uvjeti kreditiranja za nas kao tvrtku.

prilog eu

Dakle, ne samo da smo dio sredstava uspjeli odvojiti za projekte koji su nam također iznimno bitni, ali zbog možda malog broja potrošača na tom području ne bi u doglednoj budućnosti stigli na red od ovih ‘većih’ projekata, nego smo i uspjeli ugovoriti značajno povoljnije uvjete kreditiranja za njih. To je možda neizravna posljedica našeg članstva, ali nama je itekako važna, a pogotovo za stanovnike ovih područja. Naravno, cijelo vrijeme gledamo pažljivo i hoće li bilo koji od ovih projekata u međuvremenu postati kandidat za financiranje iz EU fondova i ako se to dogodi, odmah ćemo ga prijaviti. Jer svaki cent kojeg povučemo iz EU fondova znači da nam taj novac ostaje za ostale projekte i tako nastavljamo krug uspješnih investicija. Moram ovdje istaknuti da su Hrvatske vode, kao glavni partner koji nas prati u svim ovim investicijama i nadzorno tijelo za provedbu ugovora koji se financiraju EU sredstvima, cijelo vrijeme uz nas i pomažu nam oko svih mogućih pitanja i novih prijava i na tome smo im iznimno zahvalni. Tu je i Grad Dubrovnik s čijim Upravnim odjelom za EU fondove uspješno surađujemo već godinama i čiji su zaposlenici uvijek na raspolaganju kad trebamo njihovu pomoć.

Ali prije svega moram pohvaliti djelatnike Vodovoda Dubrovnik koji su ponajviše zaslužni za ovaj uspjeh jer oni su ti koji su stalna spona s Hrvatskim vodama, izvođačima radova, projektantima i konzultantima i brinu se da sve prođe u najboljem redu, a Vodovod povuče sva sredstva na koja ima pravo. Veliki je zadatak brinuti za toliko projekata u isto vrijeme te paziti da se ne pogriješi u nekoj sitnici koja bi kasnije mogla biti uzrok neke penalizacije, ali oni to fantastično odrađuju. Najbolji primjer je upravo pročistač pitke vode u Komolcu, za čiju smo izgradnju uspješno refundirali više od 5,5 milijuna eura, iako su neki sumnjali da je uopće moguće za projekt koji je u međuvremenu završen dobiti sredstva.

Upravo su na tom primjeru pokazali koliko su i sami naučili u ovih deset godina i koliko smo danas ukorak s vremenom i izazovima koje zapravo pretvaramo u prilike. Aglomeracija Dubrovnik ogroman je projekt, a to se najlakše vidi kad se zna da je planirano više od 70 kilometara radova na modernizaciji naše mreže, od čega 40 kilometara radova na sustavu vodoopskrbe te 31 kilometar radova na sustavu javne odvodnje, izgradnja novih crpnih stanica, vodosprema i ostalih potrebnih objekata te izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad s podmorskim ispustom te Postrojenja za sušenje mulja na Osojniku.

Samo njegova vrijednost, kao najvećeg pojedinačnog dijela projekta Aglomeracije Dubrovnik veća je od 29 milijuna eura, a radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri glavne tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja. Prvih deset godina je sada za nama i mislim da što se tiče Vodovoda Dubrovnik možemo biti ponosni na sve što smo u ovom razdoblju postigli, a sada nam preostaje opet zasukati rukave i tražiti nove projekte koje ćemo uspješno prijaviti na EU fondove.

Jedan od takvih je zasigurno i projekt Aglomeracije Župa dubrovačka na kojem se već dobrano radi, prvenstveno na pripremi dokumentacije za prijavu na EU fondove i to je prvi veći projekt koji nas čeka. A iza ugla su i druge investicije poput projekata u Dubrovačkom primorju te na širem području Dubrovnika. Možemo s ponosom reći da smo u ovih deset godina zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji pripremili i pokrenuli projekte vrijedne preko 100 milijuna eura bez PDV-a. To su iznimno veliki iznosi i možemo se iskreno time ponositi, ali najvažnije je što će ti novci osigurati bolju budućnost i sigurnu vodoopskrbu i odvodnju za naše potomke. I upravo u tome je prava vrijednost ulaska u Europsku uniju.

Ideja da smo zajedno jači u našem se slučaju pokazala iznimno točnom, a Vodovod i posredno Grad Dubrovnik pravi su svjedoci koliko je važno biti dio te priče.

AGLOMERACIJA DUBROVNIK

• 117 milijuna eura s PDV-om

• 13 tendera

• najveći projekt – izgradnja pročistača otpadnih voda u Lapadu

• ukupno 70-ak kilometara novih te rekonstrukcije i sanacije starih cjevovoda, 15 crpnih stanica, četiri vodospreme

ISTAKNUTI PROJEKTI

• GORNJA SELA – ukupna vrijednost 3,3 milijuna eura

• SUĐURAĐ JAVNA ODVODNJA I DOLI VODOOPSKRBA – ukupna vrijednost 5,5 milijuna eura

• LOPUD, ORAŠAC, ZAMASLINA, MARINICE I BROCE VODOOPSKRBA I JAVNA ODVODNJA – ukupna vrijednost 10 milijuna eura s PDV-om

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist