Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] EU sredstvima povećali smo kvalitetu života u Župi dubrovačkoj

srebreno setnica

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka

Kako Republici Hrvatskoj, tako i jedinicama lokalne samouprave, otvorile su se određene mogućnosti i pozitivni učinci po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova. To označava brži razvoj i ostvarivanje projekata. Mnogobrojni projekti koji su blizu realizacije, u fazi realizacije ili su već realizirani, a koji utječu na kvalitetu života žitelja našeg područja, ne bi se mogli staviti za prioritete u tako kratkom roku da nemamo mogućnost financiranja, odnosno sufinanciranja sredstvima Europske unije – rekao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli na početku svog osvrta povodom desete obljetnice od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Općina Župa dubrovačka realizirala je veliki broj projekata EU sredstvima povećali smo kvalitetu života u Župi dubrovačkoj koristeći upravo sredstva iz EU fondova. Načelnik Nardelli posebno ističe dva projekta, a to su ‘Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja’ te ‘Unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, Dječjem vrtiću Župa dubrovačka, projekt Vrtić po mjeri’.

-Kroz protekle godine, Dječji vrtić Župa dubrovačka koristio je sredstva za unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Naime, osigurana su sredstva za jedan prošireni program rada dječjeg vrtića. Ukupna vrijednost dvaju navedenih projekata je 18 milijuna kuna.

Navedeni program je još u tijeku -naglasio je. Također, Nardelli je istaknuo kako u suradnji s Vodovodom i Hrvatskim vodama realiziraju projekt ‘Aglomeracija Župa dubrovačka’. Projekt je vrijedan malo manje od 10 milijuna kuna.

nardelli

-Projekt se odnosi na izradu cjelovitog projekta ‘Aglomeracija Župa dubrovačka’. Uključuje kompletno rješavanje vodoopskrbe, i što je najvažnije kanalizacije, uključujući i dovršetak postojeće mreže kao i izgradnju pročistača s novim ispustom. Projekt je u tijeku – naveo je Nardelli. Osim navedenih projekata, važno je istaknuti da je Općina Župa dubrovačka dio ITU mehanizma (integrirana teritorijalna ulaganja).

-S Gradom Dubrovnikom i općinama Dubrovačko primorje i Konavle sudjelujemo u ITU mehanizmu koji se tiče urbanog područja Dubrovnika, a koji je ujedno i nositelj mehanizma. Radi se o financijskoj perspektivi 2021.–2027., a nedavno su odobrena sredstva od 22 milijuna eura. Ista će se rasporediti na Grad Dubrovnik i općine Župa dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje. Općina Župa dubrovačka će kroz ovaj mehanizam uložiti sredstva u gradnju Sportsko-rekreacijskog centra Čibača, a za koji već imamo izrađenu projektnu dokumentaciju – istaknuo je

U suradnji sa susjednim jedinicama lokalne samouprave u 2022. godini postali smo osnivači / članovi FLAG-a i LAG-a.
FLAG Dovršen je postupak osnivanja FLAG-a ‘Šabakun’, a isti obuhvaća Grad Dubrovnik i općine Konavle, Župa dubrovačka, Mljet, Lumbarda, Smokvica, Vela Luka i Lastovo, područje s ukupno 189 registriranih ribara. Cilj osnivanja LAG-a je donošenje i provođenje lokalne razvojne strategije, djelovanjem u skladu s načelima LEADER programa i CLLD smjernicama za integrirani lokalni razvoj u ruralnom području jedinica lokalne samouprave koje su članice LAG-a.

LAG U listopadu je osnovana nova Lokalna akcijska grupa (LAG) ‘Dubrovačka traversa’ koju čine Grad Dubrovnik te Općine Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle. Cilj osnivanja LAG-a je donošenje i provođenje lokalne razvojne strategije, djelovanjem u skladu s načelima LEADER programa i CLLD smjernicama za integrirani lokalni razvoj u ruralnom području jedinica lokalne samouprave koje su članice LAG-a.

 

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist