Grad

DENIS ORLIĆ Grad predlaže utaju poreza, mi u tome nećemo sudjelovati!

dpds orlic skupstina01

Nakon što je tijekom današnjeg dana gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić uputio dopis Niku Buliću, predsjedniku Pregovaračkog tima radnog tijela Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za pregovore s Društvom prijatelja dubrovačke starine, a vezano za prijedlog polaznih odrednica za dogovorno rješenje odnosa između DPDS-a i Grada Dubrovnika, za DuList je prijedlog komentirao i predsjednik DPDS-a Denis Orlić:

Utaja poreza je kazneno djelo za koje se odgovara po zakonu. DPDS nema namjeru ni javno ni tajno razgovarati o utaji poreza, a jos manje sudjelovati u takvoj raboti. Nas stav će detaljno iznijeti naši pregovarači – komentirao je Orlić današnje Vlahušićevo pismo.

Podsjetimo, gradonačelnik je danas iznio nekoliko smjernica koje prenosimo:

‘Ovo su polazne odrednice koje bi, po mom mišljenju, mogle biti prihvatljive za obje strane:
Pravo namjene prostora na gradskim zidinama i fortifikacijskim utvrdama ostaje u isključivoj nadležnosti DPDS-a, bez mogućnosti Grada Dubrovnika da jednostranim odlukama bez suglasnosti DPDS-e komercijalizira navedene prostore. Smatram da će se time spriječiti bilo kakve dvojbe oko moguće komercijalizacije ili neprimjerenog korištenja cijeloga kompleksa zidina i utvrda ili bilo koje pojedinačne lokacije. Od namjene gradskih prostora DPDS ubire prihod koji je u cijelosti prihod Društva prijatelja dubrovačke starine. ‘

Gradonačelnik je dodao i to kako ‘DPDS samostalno obnavlja zidine sukladno prioritetima koje sam izabire.’
– DPDS-e svoje zadaće, koje proizlaze iz Statuta i godišnjih odnosno srednjoročnih planova aktivnosti, obavlja na cijelom povijesnom prostoru Dubrovačke Republike.Grad Dubrovnik preuzima i organizira naplatu ulaznica na gradske zidine, definiranje radnog vremena i ostale logistike. Grad Dubrovnik preuzima i sve obveze prema zaposlenicima, uključujući one koji trenutno imaju radni odnos s DPDS-om. Grad Dubrovnik se obavezuje od svake prodane karte za zidine i Dubrovačke kartice koja je korištena za posjet zidinama na račun DPDS-e direktno uplatiti postotak vrijednosti ulaznice u istom iznosu koji prema trenutnom ugovoru DPDS placa direktno u središnji državni proračun. DPDS tako prikupljena sredstva troši na način reguliran zakonima Republike Hrvatske, Statutom DPDS-a i novim ugovorom između DPDS-a i Grada Dubrovnika. DPDS zadržava financijsku samostalnost i nije proračunski korisnik – napisao je gradonačelnik i dodao kako DPDS zadržava u svom vlasništvu sva financijska sredstva kojima raspolaže u trenutku potpisivanja novog Ugovora.

Obrazloženje Vlahušićevog prijedloga pročitajte OVDJE.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist